Борят рисковото поведение сред децата със 130 хил. лева

Парите

29-01-2016, 15:02

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

13 проекта са финансирани миналата година

Община Варна подпомогна със 130 000 лв. неправителствения сектор в рамките на партньорството си за превенция на рисковото поведение сред децата и младите хора. През 2015 г. с тези средства са финансирани 7 програми и 13 проекта на неправителствени организации. Това обяви директорът на общинската дирекция "Превенции" Светлана Коева по време на кръгла маса.

В проявата се включиха общински съветници, представители на дирекциите "Социални дейности" и "Здравеопазване", на РИО на МОН, "Социално подпомагане", на ОД на МВР – Варна, както и представители от 17 сдружения.

В своето изложение Светлана Коева подчерта, че ефективната, качествена и устойчива политика на Община Варна по отношение превенцията на рисковото поведение сред децата и младите хора, се дължи на доброто партньорство с неправителствени организации. Изтъкната бе важната роля на изградените мрежи за взаимодействие както между дирекция "Превенции" и организациите, така и между самите тях.

На срещата бяха представени параметрите на приетата от ОбС "Програма за превенция на рисковото поведение сред деца и млади хора – 2016", както и програми и проекти, значими със спецификата на целевите си групи, използваните подходи и иновативните дейности - "Програма за психологическо консултиране и психотерапия на студенти в риск", "Програма за превенция на самоубийствата при деца и млади хора", "Училищно базирана програма за превенция на риска, свързан с употребата на алкохол, тютюн и легални психоактивни вещества" и "Програма за изграждане и позитивиране на адекватни социални умения у пълнолетни правонарушители (18 – 25 г.) с история на употреба на наркотици, изтърпяващи ефективно наказание в затвор Варна".

Бяха дискутирани и кампанията "Православни ценности срещу наркотиците", проектите "Ранни срещи с правото", "Безопасен интернет" и "Превенция на рисковото поведение сред уязвими деца чрез интерактивна работа с мобилна игротека "Шпилофан".