Девня ще харчи близо 7 млн. лева тази година

Мисия Варна

29-01-2016, 12:13

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Гласуваха финансово подпомагане за девнеското семейство, което се сдоби с тризнаци

Бюджетът на Девня за 2016 година приеха съветниците от местния парламент на общината. Това съобщи кметът Свилен Шитов след гласуването."Бюджетът е разработен и съобразен с Общинския план за развитие за 2014-2020 година. В него са заложени 500 000лв. за разплащане на просрочени задължения натрупани през годините. За огромно съжаление неразплатените средства са над 2 000 000 лв.", уточни Шитов.

"Въпреки високата задлъжнялост на общината и усложнената кризисна ситуация създала се през последните години, бюджетът е премислен добре, балансиран и реалистичен. Той дава възможност за добра работа и излизане от ситуацията. В съчетание с упорит труд и активна работа по Европейски проекти, и с този бюджет ще се създадат условия за по- добро развитие на общината", допълни той.

Основната цел на бюджет 2016 е намаляване задълженията на община Девня и постигане на финансова стабилност и недопускане на рискове за в бъдеще. Общия размер на бюджета за 2016 годна е 6 837 975лв., от които 3 393 833лв. от държавни приходи и 3 44 142лв. приходи от местни дейности.

На сесията в Девня общинския съвет взе решение и за приемане на Правилника за отпускане на финансова помощ за лечение на безплодие на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми на територията на община Девня.

Освен това бяха гласувани и средства за подпомагане на младото девненско семейство, което се сдоби с тризнаци заченати по естествен път. "Предвид това, че за нашата община това се случва за първи път и всички се гордеем с този факт се отпускат от по 1 000 лв за всяко от децата – Рая, Елица и Йоана, както и ще бъде закупена бебешка количка за тризнаци, която ще бъде предоставена на семейството", съобщи още Свилен Шитов.