Пристанището и яхтклубът се помириха

Вчера яхтклубът е участвал в търга, проведен от пристанището с оферти за три от лодките

Пристанище Варна и яхтклуб "Кап. Георги Георгиева" се разбраха по казуса с лодките и базата, които са собственост на порта, стана ясно на съвместна пресконференция днес. От ръководството на яхтклуба обявиха, че отменят протеста срещу пристанището, насрочен за 30 януари. Двете страни по спора са постигната дългосрочна договореност за ползване на базата. Предстои сключване на договор на търговски принцип между Яхт-клуб "Кап. Георги Георгиев - Порт Варна" и Пристанище Варна в най-кратки срокове и след излъчване на работни групи от двете страни. 

Вчера яхтклубът е участвал в търга, проведен от пристанището с оферти за три от лодките - "Кеприкорн", "Петерсон 25" и "Алгол". Изчаква се надлежното обявяване на резултатите, за да стане ясно дали яхтклуба е спечелил в търга. 

"По отношение на дългосрочното развитие на спорта и детското ветроходство от яхтклуб "Кап. Георги Георгиев - Порт Варна" сме в очакване Пристанище Варна  да изпълни декларирания си в публичното пространство ангажимент да използва набраните от търга средства за закупуване на нови лодки за спортистите - децата и младежите в клуба", посочиха още от там. От яхтклуба не скриха, благодарността си, че портът им "отворил вратата" към това, да взаимоотношенията им да се уредят юридически и по този начин клубът да бъде ситуиран в базата на порта с официален документ. "Радвам се, че намерихме форма на диалог и успяхме да тръгне в правилната посока. Много благодаря на пристанището още веднъж за това, което направиха и за декларираните намерения детското ветроходство да не пострада", посочи зам.-председателят на яхтклуба Александър Калчев.

"Най-после дойде момент, в който лодки с дълга история, ще отидат в ръце, които ще ги експлоатират, ще се грижат за тях и ще им дадат нов живот. Само търг можеше да покаже истинския интерес към тях. Средствата от този търг ще ни дадат възможност да си изпълним обещанието и да купим малки лодки за развитието на детския спорт", каза от своя страна председателят на борда на директорите на пристанището Димитър Атанасов. 

Той обясни, че до конфликтната ситуация се е стигнало, заради това че предишните ръководства на порта, не са намерили начин и средства за над 20 години да уредят взаимоотношенията с яхтклуба юридически. 

"Какви са точно причините не знам, мога са мо да гадая. Но е сигурно, че никой няма да посегне на детския спорт, защото обратното би било кощунство", каза още шефът на борда.