Парите за Аспарухов мост – от повечето данъчни приходи

Мисия Варна

28-01-2016, 13:16

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Аспарухов мост по-висок с 10 метра след ремонта?

Нагревателна система ще топи лед и сняг по Аспарухов мост

Реконструкцията на пътя за Златни пясъци започва през пролетта

Ремонтът на Аспарухов мост ще бъде реализиран с целево финансиране. Това е напълно възможно при увеличаването на данъчните приходи в бюджета благодарение на усилията на правителството и приходната агенция в областта на контрабандата, което е факт към момента, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

По думите й няма как ремонтът да бъде финансиран от бюджета на агенция "Пътна инфраструктура", тъй като той се формира от приходите от винетки и е 200 млн. лева, а след увеличението на цените - 250 милиона лева. Тези пари са предназначени единствено за снегопочистване и поддръжка на 20-те хиляди километра пътища в страната, обясни Павлова. За това такъв голям ремонт, какъвто предстои на моста, трябва да се финансира целево от държавния бюджет, допълни тя.

Според министър Павлова реконструкцията на пътното съоръжение ще започне с най-компрометираната му част – старият мост, за който са необходими около 3 милиона лева.

Реконструкцията на пътя за курорта Златни пясъци не може да се случи, без да е приключила подмяната на цялата подземна инфраструктура, обясни още Павлова. Според нея и двата ремонта ще започнат още тази пролет.