12 млн. лева ще получи Варна за професионалните гимназии

Парите

28-01-2016, 12:52

Снимка:

uchilishtata.bg

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Ще бъде финансирано и изграждането на лаборатории и практически кабинети

12 милиона лева са предвидени за ремонт и енергийна ефективност на десет професионални гимназии във Варна, съобщи министърът на регионалното развити и благоустройството Лиляна Павлова. Парите са осигурени по оперативната програмата "Регионално развитие" и са предназначени за гимназии с направление икономика, туризъм, електроника и други.

Най-важното е, че освен пари за обновяване на сградите, ще бъде финансирано и изграждането на лаборатории и практически кабинети, необходими за учебния процес. Други 10 училища и детски градини попадат сред приоритетните проекти, с които Община Варна кандидатства за договорените 84 милиона лева, за които тя се явява междинно звено за изпълнение по оперативната програма "Регионално развитие".

Освен това общината ще може да кандидатства и по финансовия инструмент за туристическа инфраструктура. Той ще бъде създаден на базата на оперативна програма "Региони в растеж" по примера на фонд "Джесика" – част от сумите ще бъдат отпускани под формата на безвъзмездно финансиране, а останалите като нисколихвени заеми за общините, обясни Павлова. Предвижда се чрез фонда за туристическа инфраструктура да бъде подкрепена реалкизацията на проекти със средства на обща стойност 200-300 млн. лева.

Павлова вече се е запознала с готовите проекти на Община Варна за Римските терми, превръщането на манастира Караач теке в туристическа атракция и за инфраструктура около други исторически обекти.