Отпускат още 3,4 млн. лева за главния водопровод на Варна

Областта е в напреднала проектна готовност за подмяна на ВиК инфраструктурата

3,4 милиона лева ще отпусне правителството за довършване ремонта на главния водопровод на Варна, осигуряващ водоснабдяването на кварталите "Аспарухово", "Галата" и село Звездица. Договорът за тях ще бъде подписан през февруари, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която днес откри официално реконструиран участък.

Със средствата ще бъде подменен главния водопровод от бензиностанцията до кметството в "Аспарухово" до помпена станция "Лазурен бряг" в местността Карантината (около 2,5 км).

"Изградената сега връзка е изключиително важна, тъй като това е единственият водопровод, захранващ южната част на града. При евентуална авария на отдавна остарелите тръби, не само целият район "Аспарухово" щеше да остане без вода, а и щяха да бъдат прекъснати жп-превозите, тъй като водопроводът минава под линиите", обясни Павлова.

Варна е една от 15-те области, която е приключила с необходимото окрупняване на ВиК инфраструктурата и е в напреднала проектна готовност. Това й дава възможност да получи финансиране за подмяна на инфрастуктурата, отчете още министър Павлова.