Общината изкупува Оздравителното училище

Мисия Варна

27-01-2016, 10:30

Снимка:

Архив/варнаутре.бг

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сесия 5: Приеха бюджета

Сградата ще се използва за детска градина и школо за живеещите във вилните зони

Сградите и теренът на вече бившето оздравителното училище на спирка "Марек" вече ще са изцяло собственост на Община Варна. Това става след като днес местният парламент гласува предложението на кмета Иван Портних да бъде прекратена съсобствеността върху имота и общината да изкупи дела на Полиграфически комбинат "Димитър Благоев" ООД, София, който в момента притежава 1/3 идеална част от имота в к.к. "Св.Св. Константин и Елена", ул. "28-ма". Срещу 601 хил. лева общината става собственик на целия терен от 4969 кв. м. и построените върху него 3 сгради с обща площ 961 кв. м.

Оздравителното училище "Д-р Н. Димитров" беше закрито през април миналата година поради намалелия брой ученици и недостатъчен бюджет за издръжка на базата. Тогава в него имаше 45 деца. Десет от тях, които живееха в дом "Надежда", бяха прехвърлени в Център за настаняване от семеен тип. Част от децата са на индивидуална форма на обучение, поради здравословни причини, а останалите бяха насочени към общообразователни училища.

Училището разполагаше с едноетажен учебен корпус и триетажно общежитие. Сега имотът ще бъде използван за изграждане на детска градина и училище, които значително ще облекчат живеещите във вилните зони млади семейства, както и приема на първокласници в училищата в кв. "Чайка".