Бизнесмен, бивша снаха и американец замесени в имотен спор

Парите

22-01-2016, 14:22

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Милена Стефанова

Всичко от Автора

Претенциите са към мезонет от 230 квадрата в центъра на Варна

Варненски бизнесмен, бившата му снаха и американски гражданин, живеещ в България, се оказаха замесени в спор за апетитен имот в центъра на морската столица. Става въпрос за мезонет от 230 квадрата на ул. "Иларион Макариополски". Жилището било на Жельо Желев, познат като президент на една от сметопочистващите фирми в града преди години - "ЖКС", който преди години решил да го дари на сина си Станислав с изрична клауза за право на ползване.

Младото семейство, което има два деца, живеело в имота до началото на миналата година, когато Катерина се изнесла. Малко по-късно го напуснал и съпругът й, а през пролетта ЖельоЖелев решил да направи ремонт, за да го даде под наем. Това се случва няколко месеца по-късно, когато в апартамента се настанява със семейството си американският бизнесмен Андрю Андерсън, с когото Желев сключва едногодишен договор за наем, с възможност за удължаване за период от 5 години.

Историята се заплита със започването на процедурата за развод, който към днешна дата все още не е финализиран. На 21 декември миналата година, когато Андерсън е извън страната със семейството си, Катерина Желева отива при секретарката на американския бизнесмен с придружител, който представя за бившия си свекър, разказа адвокатът на Жельо Желев – Владимир Кънчев. Катерина представила решение на Районния съд, съгласно което може да ползва апартамента и така получила ключовете. После сменила патрона и наела охрана.

Така след като се завърнал в България, Андерсън останал със семействотото си на улицата и се принудил да отиде на хотел, където живее и към момента. Решението от Районния съд е за ползване за срок от една година и то след влизането му в сила, което не се е случило, тъй като е обжалвано, заяви Владимир Кънчев. Той разказа, че наетата от Катерина охранителна фирма отказвала да допусне Желев, който се принудил да спре тока. Бившата му снаха обаче успяла да възстанови ел. захранването, претендирайки, че има право да ползва жилището. Заради този казус е подадена жалба и срещу Катерина е образувано производство за самоуправство.

Желева от своя страна заяви, че е заплашвана от бившия си свекър, който изхвърлил от апартамента нейните вещи и на децата й. Тя дойде на пресконференцията на Желев, но бе изгонена от Владимир Кънчев, в чието кафене бе срещата с медиите. Пред заведението Желева заяви, че според закона има право да ползва жилището до навършване на пълнолетие на децата. Тя посочи, че ключовете са предадени с приемо-предавателен протокол пред свидетел и с решение за въвод. Желева заяви и, че бившият й съпруг не плащал издръжка, а случващото се обясни с това, че бившият и свекър е взел пари за наема напред. Запитана дали Жельо Желев вижда внуците си, тя отговори отрицателно.

В отговор Желев отбеляза, че дори е предложил на бившата си снаха да живее с децата и него в къщата му в района на курорта Св. Константин, но тя отказала. Според бившия президент на "ЖКС" и настоящ пенсионер, който призна, че е разбил патрона, за да си влезе в жилището, внуците му живеели с родителите на Катя в "Аспарухово". Тя самата също не била в апартамента на ул. "Иларион Макариополски". Желев и Кънчев показаха и копие от протокола, от което става става ясно, че въвеждането на Желева в мезонета е отложено от съдия-изпълнител.

Към днешна дата Желев и Кънчев изчакват развитието на съдебния казус. Макар че могат да предприемат мерки за влизане в апартамента, са решили да не го правят заради участието в спора на Андерсън и отзвука, който може да предизвика конфликтът. В същото време съдебният казус може да се проточи с години.

Катерина Желева