Жители на "Левски" се разбунтуваха срещу нов устройствен план

Мисия Варна

15-01-2016, 13:45

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Милена Стефанова

Всичко от Автора

Заданието не било подложено на обществено обсъждане, твърдят домоуправители

Казусът с новия Подробен устройствен план на кв. "Чайка" е на път да се повтори и в кв. "Левски". Изготвен e проект за благоустроняване на микрорайон 17, който предвижда унищожаване на зелени плоши, отчуждаване на имоти, пренареждане на парцели и изграждане на улица върху канал, алармираха пред медиите домоуправители от района. По думите им заданието е одобрено, без да е подложено на обществено обсъждане и без да е разгледано от Общинския съвет.

Става въпрос за площта, заключена между булевардите "Васил Левски", "Осми приморски полк" и улиците "Мир" и "Царевец", обясни Явор Калчев, който е адвокат по професия. Новият план предвижда каналът на ул. "Мадара" да бъде превърнат в пътно платно, а ул. "Д-р Анастасия Железкова" да бъде разширена и широчината й да стане 15 метра, което обаче налага унищожаване на зеленина.

Като още по-фрапантно домоуправителите определиха планирано застрояване на терен, образуван от затваряне на канал. Съгласно издаденото разрешение там трябва да се построи сграда с жилищни и обществени функции. В самия парцел обаче има част, предвидена за озеленяване и минава улица, която трябва да бъде затворена, заяви Ваня Казакова, която пък е строителен инженер. По думите й на терена вече се работи, независимо че планът не е процедиран по законовия ред. Като цяло за реализирането на плана в микрорайона трябва да бъдат отсечени 87 дървета, твърдят потърпевшите.

"Цялата история с нашия квартал ще се повтори и с останалите", смята Казакова. Тя и останалите домоуправители от месеци търсят обяснения за новия план от общината. При една от последните срещи проектантът на новото задание Галин Тодоров заявил, че то е изготвено, тъй като сега действащият план за кв. "Левски", който е в сила от 1962 г., се бил скъсал. Домоуправителите изискали плана, представляващ картни листи, които не били с нарушена цялост.

Домоуправителите настояват новият план да бъде върнат за обществено обсъждане и да бъде процедиран по нормалния административен ред. За разлика от жителите на кв. "Чайка", хората от "Левски" засега все още не обсъждат варианта за протести.