Търговете на картини - мит или реалност

Животът

13-01-2016, 14:56

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

В Дворец на културата и спорта, в петък, от 11 часа

Въпреки модерното време и отворените обятия, с които посрещаме новостите, в България все още има неща, които не могат да станат част от ежедневието. Или от ежемесечието дори. Едно от тези неща са търговете на картини.

Всеки от вас е чел поне една книга или е гледал поне един филм, където мистериозно изглеждащи господа в смокинги наддават оспорвано не за подписи, а за изкуство. Е, в реалния живот или в България не е точно така ( или поне не винаги), но идеята се запазва. В леко по-задушевна обстановка, не толкова мелодраматично, хората се събират и наддават за изкуство. Нека не се лъжем – търговете на картини са своеобразна форма на хазарт, но някак по-възвишена и някак по-оправдана. Но за да правиш това и то да ти даде наслада, трябва да наддаваш за изкуство, не за подписи. И трябва да имаш око за да го вършиш.

Лесно е да вдигнеш табелката, когато срещу теб стои картина с името на Мърквичка или Димитър Казаков-Нерон, например, за там не ти трябва задължително око за изкуство, трябват ти само пари. Друго е обаче да видиш едно произведение и да го усетиш в себе си. Цветовете, композицията и идеята на автора да те грабнат и да се припознаеш в нея, без значение името на автора попада ли в учебниците по История на изкуството или не. Има нещо мистично в цялата хамалогия, нещо което ти носи не само задължителната доза адреналин. За жалост в България подобни търгове организират главно галериите или самите автори, рядко се срещат на други места. В Дворец на културата и спорта във Варна обаче се организира такъв. Той ще се проведе на 15 януари от 11:00 ч. във фоайе Стенопис. В арт пространството на комплекса ще бъдат изложени 38 произведения - графика и живопис. В търга участват картини на художниците Константин Щъркелов, Асен Момчев, Ангел Ангелов, Белчо Белчев, Илия Божков, Евгени Кузманов, Иван Димитров, Веселин Костадинов, Боян Янев, Йордан Димитров – Даката и Донка Йорданова.Всички картини са минали експертна оценка на художника Нено Белчев и ще бъдат на разположение за оглед в арт пространството на Дворец на културата и спорта. Техниките, с които са изпълнени са разнообразни – маслени бои върху платно, акварел върху хартия, въглен и креда върху хартия, а някои от тях са рисувани през 1950 г. Tъргът е публичен и не изисква предварително закупуване на документация.