Съдят бивша гимназиална директорка за фалшиви дипломи

Крими

13-01-2016, 11:58

Снимка:

"Провадия днес"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Йовка Бачовска не признава вина

Районната прокуратура в Девня внесе в съда обвинителен акт срещу бившата директорка на Професионалната гимназия "Константин Кумановски" в Девня Йовка Бачовска за документни престъпления.

Бивша възпитаничка на професионалната гимназия в Девня решила да кандидатства в Медицинския университет във Варна по специалността "Помощник-фармацевт". Младата жена се познавала лично с директорката Бачовска и поискала от нея да й бъде издаден дубликат на изгубената диплома за средно образование. В личния картон на ученичката били нанесени няколко корекции, едната от които повишила оценката по български език и литература от положената матура от "среден" 3 в "отличен" 6, което довело до преправяне и на общия успех в дипломата от "среден" 3,83 на "добър" 4,33.

Подсъдимата Йовка Бачовска знаела, че дубликатът е необходим на бившата й възпитаничка, за да кандидатства в Медицинския университет, където една от балообразуващите оценки била оценката по български език и литературата. След като нанесла преправките в личния картон на бившата си ученичка, Йовка Бачовска издиктувала оценките на служител в училището и с подписа си и печата на училището под дубликата го оформила като официален документ, който предала на кандидат-студентката.

С преправените оценки в дубликата на дипломата бившата възпитаничка кандидатствала в Медицинския университет във Варна, но не била приета. Материалите по отношение на нея за използването на дубликата с преправени оценки са разделени от това дело и изпратени по компетентност на Районната прокуратура във Варна.

В хода на образуваното дело подсъдимата Бачовска не признава вината си.  Делото срещу бившата директорка на Професионалната гимназия в Девня е насрочено в Девненския районен съд за 29 февруари 2016 г. и ще се гледа по общия ред.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)