Дизел за 1,59 лв. от тази седмица обеща Марешки

Парите

11-01-2016, 18:35

Снимка:

chudesa.net

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Бизнесменът възнамерява да разкрие обекти във всички областни градове в България

Цената на дизела във Варна ще падне под психологическата граница от 1,60 лева за литър от тази седмица. Това заяви пред Дарик радио Веселин Марешки, чиято бензиностанция предизвика поевтиняване на горива в морската столица. Бизнесменът възнамерява да разкрие обекти във всички областни градове в България, както и да създаде петролна база.

"Преди маржът от дистрибутора до колонката се движеше между 40 и 50 стотинки. Една бензиностанция с две колонки и половина в областен град не може да повлияе на пазара, но останалите играчи на него реагираха и реакцията им е такава, че се излагат пред гражданите. На бензиностанциите на една верига на различни места във Варна има разлика от 20 стотинки за литър гориво и още 20 стотинки спрямо бензиностанциите в други градове", коментира Марешки. Той обяснява ниските цени на своя обект с по-малки маржове, а печалбата - от големия оборот.

Бизнесменът твърди, че зарежда от всички дистрибутори и след навлизането му на този пазар се е сблъскал с първосигналната реакция на останалите търговци. По думите му върху дистрибуторите е имало натиск да не му продават горива. "Не очаквах, че световни компании могат да реагират така, но явно такова е нивото в българските им офиси", добави Марешки.

Според него еднаквите цени на горивата показват, че между веригите е имало гласна или негласна договореност. Картелно споразумение трудно можело да бъде доказано, но правителството може да направи регулации и да не се продава на високи цени, като определи максимален праг. Такъв е и първият въпрос в инициираната от бизнесмена подписка за провеждане на референдум.

Бизнесменът очаква кабинетът и парламентът да се съобразят с желанието на българските граждани за по-евтини горива, тъй като "никой няма да търпи във Варна дизелът да струва 1,59 лв., а в София -1,99 лв".

Досега са събрани 300 000 подписа, а до изтичане на крайния срок Марешки очаква те да станат най-много 400 000. Това обаче няма да бъде достатъчно за провеждането на референдум и бизнесменът възнамерява да стартира нова подписка през пролетта. Той отчита като грешка, че сегашната кампания е съвпаднала с коледните и новогодишните празници.

Марешки добави, че бяга от политиката, а организирането на подписката било обществена дейност. Според него нямало смисъл да участва на последните местни избори, тъй като кметът го избирала системата. Кирил Йорданов още щял да управлява Варна, ако не е бил развенчан на предизборните дебати през 2011 г., смята бизнесменът, който тогава стигна до балотаж.