Чакат кмета Иван Портних на ромската Нова година

Животът

11-01-2016, 13:08

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Около 35 000 души наброява общността във Варна

Депутати, консули и духовници се очаква да присъстват на честването на Ромската нова година във Варна, което по традиция ще се случи в ресторанта на общината. Гост на празника на 14 януари ще бъде и Варненският и великопреславски митрополит Йоан, а за първи път на Банго Васил се очаква да бъде и кметът Иван Портних.

Чакаме представители на всички ромски кланове в региона, каза пред медиите председателят на Федерацията на обединените ромски общности (ФОРО) Васил Данев, който определя себе си като основоположник на ромското движение в България. Във Варна ще дойде и 90-годишният Васил Танев от село Слънчево, който е бивш председател на Върховния съд на ромните християни - мешерето.

Цигански и български фоклор, църковни песнопения и обилни трапези очакват гостите на Ромската нова година. Кокошки, пълни с ориз и люти чушки, са ястията, които ромите християни обичат да си похвапват на празника. Според обичая носят и сурвачки, но без украса. Разпространяват се погрешни представи за празнуването на Нова година от ромите, заяви председателят на ФОРО. По думите ми те са гостоприемни и не връщат никого. Така например игнатиевският клан на Златарите празнува пищно – с много храна и алкохол, а всеки е добре дошъл.

Според обичая ромите не трябва да ходят с празни ръце в чужди къщи. За това носят слама и сено, което трупат зад вратата, а поверията гласят, че колкото повече се събере толкова повече пари ще има в къщата.

По-голямата част от ромите във Варненския регион са на гурбет в чужбина, информира Васил Данев, по думите на когото общността в морската столица наброява 35 000 души. Варненските роми заработвали предимно в Германия и Великобритания. Около 200 били румънските ромски семейства във Варненско. Българските били много повече, но пък те били много по-интегрирани, смята Васил Данев, който подготвя и книга за етноса.