Варна с повече зелени площи от европейските стандарти

Мисия Варна

05-01-2016, 15:57

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Готови са проектите за три нови парка в града

Община Варна вече има публичен регистър на зелените площи, дълготрайните декоративни дървета и дърветата с историческо значение. Така всяко едно дърво, квартална градинка, улично озеленяване и др., са обследвани, вписани и нанесени в карта. Регистърът се изработва от 2009 г., като последният, седми етап, включва обобщаване на данните, включително за извънградски и крайградски паркове, извънселищни територии и промишлени зони, съобщи проф. Тодор Булев от ВСУ "Ч. Храбър", ръководител на проекта.

"Зеленият регистър бе един от ангажиментите на кмета Иван Портних, свързани с подобряване на градската среда и опазване на зеленото богатство на Варна. Има назначен експерт в общината, който поддържа и актуализира данните в системата", заяви Христо Иванов, зам.-кмет на общината. Той припомни, че работата по обогатяване на зеленината върви активно – готови са проектите за три нови парка – в кв. "Възраждане", в кв. "Младост", където е приключила процедурата по отреждането на терените, и в кв. "Аспарухово".

"Този регистър ще помага при планирането и изпълнението на компенсационните програми, осъществявани от инвеститорите, за да се избегне хаотичното засаждане на дървета. Изключително важно е, че всички изготвени паспорти показват санитарното състояние на растителността към момента и дават възможност да се търси вариант за поддържането и надграждането на зелената система", каза главният архитект на общината Виктор Бузев. Той допълни, че този своеобразен зелен кадастър е полезен помощен инструмент в ръцете на администрацията, който дава опция за въвеждане на стройна политика по отношение на изграждането, опазването и поддържането на зелената система на града.

"Варна е много зелена община – в общия устройствен план нормативите за зеленина, които са на база и зелените зони, които ще създаваме, надхвърлят два пъти нормативите на ЕС, т.е. около 27 кв. м. на жител", допълни той. "На днешната среща добре беше да присъстват и юристи, и то тези, които възстановяват имоти, за да стане ясно как администрацията често се превръща в заложник на частни възстановени терени. Радвам се, че регистърът е публичен и ще осуетява различни варианти за измама, ако някой се опитва да скрие част от наличното озеленяване за реализиране на инвестиционни проекти", каза още арх. Бузев.