Дядо Коледа потегли от Лапландия

Животът

24-12-2015, 16:08

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Добрият старец започна 60-ата си юбилейна обиколка на планетата

Първата държава, която вече е успял да посети Дядо Коледа, е Русия, съобщи РИА Новости, като се позована данни на Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД).

Днес в 11:30 ч. българско време Дядо Коледа излетя от резиденцията си на Северния полюс, за да раздаде подаръци на децата по света. Добрият старец започна 60-ата си юбилейна обиколка на планетата. Само през първите около два часа е успял да раздаде повече от 50 000 подаръка на послушните деца.

Първият населен пункт, посетен от Дядо Коледа, е било ескимоското село Новое Чаплино в Чукотския автономен окръг на Русия.

Доброволци от НОРАД проследяват днес пътуването на Дядо Коледа по света, припомня АП. Контролният център на програмата е във военновъздушната база Питърсън в Колорадо спрингс.

Операцията по проследяването отнема четири месеца планиране, много доброволци, 100 телефона, 30 лаптопа и два големи телевизионни екрана.

За самото проследяване на Дядо Коледа НОРАД използва четири системи за контрол - спътници, радари, изтребители в небето над САЩ и Канада, а също специални "Санта камери", видео, което е достъпно в YouTube. За ориентир, подобно на фар, служи червеният нос на елена Рудолф.


Обиколката на Дядо Коледа може да следите на живо тук >>