Онкологията във Варна влиза в новата година с модерно лъчелечение

Животът

22-12-2015, 15:47

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Регионалният миистър откри новата придобивка

Модерен мултимудален линеен ускорител откриха днес в Онкологията във Варна. След дългогодишните съвместни усилия на ръководството на Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания "Д-р Марко А. Марков – Варна" и община Варна усорителят е пуснат в експлоатация и болницата вече предлага пълен цикъл на лечение на окнологично болните пациенти.

Линейният ускорител е факт като част от европейски проект по оперативна програма "Регионално развитие". По проекта е доставен и компютърен томограф със софтуер за симулация на лъчелечението. Общата стойност е 3 906 108 лв., от които 2 600 000 лв. – безвъзмездна финансова помощ и 1 306 108 лв. собствени средства на община Варна.

Доставката на апаратурата стана възможна, благодарение на личните усилия на кмета Иван Портних и министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова. Така средствата от резерва на оперативната програма бяха усвоени точно от СБАЛОЗ- Варна, коментира шефът на болницата д-р Георги Кобаков. Общинският съвет подкрепи инициативата за дофинансирането на апаратурата и изграждането на бункера в която тя се монтира със средства от бюджета на Община Варна. Кметът и министър Павлова днес заедно откриха новата придобивка.

Годишно на територията на Варненска и Добричка област над 4000 души се нуждаят от лъчелечение. При средна натовареност на един апарат от 800 пациенти годишно, Варна се нуждае от поне 5 апарата. Доставката на линейния ускорител в СБАЛОЗ – Варна ще повиши значително ефективността на лечение, продължителността и качеството на живот на пациентите с онкологични заболявания.

Предстои издаване на лиценз за работа от Агенцията за ядрено регулиране, след което апаратурата ще бъде въведена в реална експлоатация и ще започне обслужването на нуждаещите се онкологично болни. Това ще се случи със сключване на новия Рамков договор за 2016 година с НЗОК.