Драматичен срив: Родиха се 10 000 бебета по-малко

Животът

19-12-2015, 09:35

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Следващият негативен фактор е, че модерната българка забременява все по-късно

Точно 57 732 българчета, или около 10 000 по-малко, са се родили от началото на годината до 17 декември спрямо новородените през цялата минала година.
Това показва справка от Информационната система за ражданията на Министерството на здравеопазването, предоставена на "Труд".

"Независимо че остават още две седмици до края на 2015-а, няма как да се навакса огромната разлика от 10 000 бебета. А обяснението е, че спадът на раждаемостта се наблюдава от години", заяви вчера пред "Труд" доц. Иван Костов, директор на столичната Първа АГ болница "Св. София" (бивша "Тина Киркова"). Експертът подчерта, че за съжаление в последните 30 години раждаемостта се понижава синусоидално с временни пикове и падове. А сигнали, че и тази година ще има по-малко бебета, се дават още от 7 месеца.

"Бъдещите майки стават все по-малко, защото българите се страхуват от икономическата обстановка. Смятат, че няма да се справят финансово с издръжката на дете", започна да изброява доц. Костов. Много млади хора продължават да напускат страната ни, нацията застарява, затова и репродуктивното население се топи.

Следващият негативен фактор е, че модерната българка забременява все по-късно. Така обаче самият процес на зачеване и износване често е усложнен заради възрастта й. Уви, тя препочита да прави кариера, да пътува по света и в крайна сметка задълбочава кризата с раждаемостта. "Това се отразява и на отрицателния прираст, защото в национален план смъртността се покачва със застаряването на населението", каза още директорът на Първа АГ болница в София.

"На този фон всички злободневни теми, отнасящи се до политически разправии и суетата заради заети или незаети постове, губят каквото и да е значение", заяви доц. Костов.

Той е категоричен, че жената трябва да роди първото и второто си дете между 20-ата и 30-ата си година, тъй като това е идеалната възраст. След 37-ата й година яйчниковият резерв намалява.

"И при нас в "Св. София" раждаемостта пада. Ще завършим годината с около 2800 новородени, колкото и през 2014-а. Но това не ни прави спокойни, защото сме загрижени за случващото се в цялата държава", посочи акушер-гинекологът. Той призова политиците да направят един общонационален форум, но не само с участието на здравното министерство, а и със социалното, икономическото и финансовото ведомство. Представителите му да направят национална рамкова програма, която да очертае ясни цели и мерки, с които поне да спрем кривата на раждаемостта, падаща все по-надолу.

Често жените питат доц. Костов кога трябва да потърсят помощ при специалист, ако въпреки редовните полови контакти с партньора си не стигат до зачеване. "В този случай след 10-ия месец да отидат на лекар. Най-напред трябва да се направи спермограма на мъжа, а при жената да се изследват проходимостта на маточните й тръби и яйчниковият й резерв", отговори доц. Костов.

Най-големият проблем на съвременния мъж е стресът, а след него се подреждат неволите заради безпаричието, злоупотребата с алкохол, цигари, липсата на спорт. "Тъжното е, че преди 8 години обсъждахме същите проблеми и данни на страниците на вестника ви, а днес нищо не се е променило. Напротив - показателите се влошават. Дано след 8 години не очертаваме същата картина", завърши доц. Костов.