Осигуряват повече пари за спортисти с увреждания

Спорт

18-12-2015, 14:03

Снимка:

varnautre.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Спортното министерство ще отдели средства за закупуването на инвалидни колички, каза Красен Кралев

С 20% ще бъде увеличен бюджетът на програмата за спорт за хора с увреждания спрямо предходните години. Това каза във Варна спортният министър Красен Кралев. Освен това ресорното министерство ще отдели средства за закупуването на инвалидни колички за клубовете, които имат желание да развиват такива дейности.

"Имаме много световни титли в параолимпиадите. По-правилното обаче е не толкова да хвърляме усилия в гоненето на медали, отколкото в инвестирането на средства, за да може да се даде възможност на по-голям брой хора да практикуват тези спортове. През последните години всички залитнахме в гоненето на медали на всяка цена и забравихме човешкия елемент. Забравихме, че всъщност тези средства се дават, за да могат тези хора да бъдат пълноценни членове на нашето общество. Смятаме да насочим повече финансиране в тази посока. Защото не само Параолимпйската асоциация и Федерацията на глухите се занимават със спорт за инвалиди. Има и други спортове и други федерации, които развиват дейност, сега всички ще участват равнопоставено в програмата ни за спорт за хора с увреждания", обясни Кралев.

"Първият ни ангажимент е да осигурим възможност на повече хора да бъдат социализирани, да могат да практикуват различните видове спортове. Примерно - баскетболът за хора в инвалидните колички, канадската борба, гребането, които досега бяха лишени от възможността да получат държавно финансиране. От тази година ще бъдат допуснати за финансиране, сменихме тотално програмата. И то примерът е с Варна, защото има и други отбори – в София, Бургас, които искат да се състезават, но нямат колички. Всички казват, че искат да получат такова внимание като варненските спортисти с увреждания получават от общината", сподели още спортният министър.

"Ще направим всичко възможно да има равнопоставеност – да получат и тези клубове финансиране, за да си купят колички, за да може да има един истински шампионат в България. Другите отбори да станат на нивото на варненския и да се увеличи броя на хората, които се занимават с този спорт", завърши Красен Кралев.