Готвят данъчни облекчения за снимане на филми

Парите

16-12-2015, 08:00

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Американците, които ще правят електроника за “Боинг”, подали документи за сертификат

Данъчни облекчения при снимането на филми у нас подготвя междуведомствена група. Това съобщи зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева на форум на Българската агенция за насърчаване на инвестициите.

До края на януари комисията ще предложи варианти, като те няма да натоварват фиска, каза Везиева. В съседните държави вече има облекчения. В Румъния от три месеца се възстановява ДДС, но не казвам, че това е най-доброто решение за нас, заяви Везиева. В Англия и в Унгария облекченията били както от преките, така и от косвените данъци.

Тази година киноиндустрията има ръст от 18% в оборотите. В България филми снимат компании от САЩ, Русия, Боливуд. Прогнозите на експертите са, че при данъчни облекчения оборотът ще се увеличи със 70%.

Към септември инвестициите по данни на БНБ са 1,1 млрд. евро, съобщи шефът на агенцията Стамен Янев. От 2010 до 2015 г. са сертифицирани 67 проекта за 6 млрд. лева. Темпът през настоящата година е до 30% ръст на инвестициите.

Янев уточни, че американците, които искат да произвеждат у нас електронни компоненти за "Боинг", вече са подали документи за сертифициране. Той предполага, че през януари ще получат сертификат. Янев не каза каква ще е инвестицията, но за клас "А" за високотехнологично производство прагът е 4 млн. лв.