Три фирми искат да укрепват опасните скали в Провадия

Ще се направи временно укрепване, за да могат евакуираните хора да се приберат за празниците

Три фирми са подали оферти за укрепването на опасните скали край Провадия - става дума за скалния венец, от който преди дни се срутиха два големи скални къса. Общината обаче не разполага с необходимите пари и ще търси помощ от държавата. Ще се направи временно укрепване на района, за да може 26-те евакуирани да се върнат по домовете си за празниците, съобщи за БНР областният управител на Варна Стоян Пасев.

"Взели сме решение с помощта на специалисти от "Геозащита" и кмета на Провадия да се направи временно укрепване, за да може по Коледа хората да са си по къщите. За целта са необходими, според специалистите, 15 дни за направата на предпазни стени и мрежи. Така или иначе решението на проблема е да се разруши въпросната скала, тъй като идва зимен сезон и там след проливни дъждове и последващо замръзване ще падне и цялото парче върху къщите, като за разрешение на проблема са необходими 60 дни", обясни Пасев.

Той посочи, че за изплащане на необходимата сума от около 150 хиляди лева, ще се търси съдействието на правителството и средства от Фонда за подпомагане на населението при бедствия и аварии.