Признаха за дискриминиран човек, оцелял с дарения

Животът

15-12-2015, 08:33

Снимка:

в. Труд

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

След малката победа Нед се пита кой ще следи дали установената дискриминация ще бъде премахната

"Хора, държавата призна, че съм дискриминиран, защото сам съм събирал пари за здравето и живота си. Ако не си упорит, нищо няма да постигнеш. Търся съмишленици да продължим, помагайте...“

На 46-годишният Недко Ангелов-Нед му иде да крещи с пълно гърло от инвалидната си количка, за да го чуят властимащите у нас. От няколко месеца шуменецът живее в Холандия, но в никакъв случай не се е отказал от родината си. Още повече че в края на ноември Комисията за защита от дискриминация излязла с решение в негова полза.

След много перипетии вече никак не му се вярвало, че български чиновници биха защитили човек в неравностойно положение, а от 5-и постоянен заседателен състав го опровергали.

Нед е болен от прогресивна сколиоза. Има S-овидно изкривяване на гръбначния стълб, който притиска органи и обездвижва краката. В края на 2012 г., когато започна битка за събиране на 9800 лв. за скъпи импланти, с които да се стабилизира гърбнакът му.

По това време болестта му прогресира с дни. Прешлените се усукват болезнено, прекъсват нервни окончания, а това блокира краката до степен да се изморява на петата крачка. Повече от хиляда дарители помогнаха на Недко и за три месеца той събра над 20 000 лв. Така успя да постъпи в клиника в Плевен и в началото на 2013 г. специалисти го оперираха през гръдния кош.

Още докато се възстановяваше по болничните коридори с проходилка, Нед се зарече, че ще съди държавата, защото го е унизила и го е принудила да проси, за да оживее. Нужната сума била непосилна за човек като него с трайна неработоспособност. Той е здравноосигурен, а се оказва, че няма достъп до жизненоважно лечение, което е гарантирано от конституцията.

Сега обяснява, че няколко адвокати му отказали. Къде заради това, че нямал пари да им плати, къде заради факта, че не виждали правна възможност да спечели в съда. Преди година решил да действа сам и подал жалба в Комисията за защита от дискриминация, "защото там е безплатно".

Не крие - времето, в което са умували по неговия проблем, му се сторило дълго. Когато получил решението обаче, радостта му била огромна. "Това съм аз, човекът, който може да промени нещата", крещял Нед пред близките си в Холандия и размахвал заветното становище.

В решението се казва, че с неосигуряването на пълно или частично заплащане на скъпи импланти за болни от сколиоза НЗОК е допуснала нарушение на Закона за защита от дискриминация. Отправена е и препоръка към здравния министър и управителя на касата "да предприемат необходимите мерки за премахване на фактическата дискриминация, в която се намират лицата с вродени и придобити изкривявания на гръбначния стълб, нуждаещи се от поставяне на имплантируеми медицински изделия посредством пълното или частичното им заплащане от държавата".

"Победата ти си я виждаш. Моята полза е, че съм направил нещо за другите след мен и най-вече за децата, болни от сколиоза. Аз събрах пари, но друг няма да успее да го направи и бавно ще угасне. Не искам други да вървят по моя път", обяснява Нед.

В жалбата си той посочил, че заради непълно финансиране на прословутата клинична пътека 205 "Гръбначни и гръбначно-мозъчни оперативни интервенции" деца, болни от прогресивна сколиоза, не стигат до навременно лечение с новите методи и поради притискане на жизненоважни органи много не доживяват зряла възраст. А иначе биха станали полезни граждани на държавата си.

Освен това Нед напомня, че ако тези болни бъдат оперирани, после няма да тежат на социални и пенсионни институции. Много по-евтино е да бъде опериран навреме, отколкото в продължение на 40 години да му плащаш пенсия, пък била тя и само 200 лв. по нашия стандарт. Това са 96 000 лв.

При разглеждане на случая от комисията са отчели, че развитието на сколиозата и липсата на лечение водят освен до обезобразяване на тялото, но и до увреждане на дихателната и сърдечносъдовата система.

Не се отрича, че държавата осигурява определено лечение на тези болни, но въпросът е дали направеното е достатъчно, че да са изпълнени целите на антидискриминационното законодателство. Комисията е обсъдила доводите, че има нормативна възможност НЗОК да заплаща медицински изделия извън стойността на клиничните пътеки и тя го прави за 15 вида. Няма аргумент обаче защо медицинските изделия, претендирани от Недко, не са осигурени по този ред. Никой не сочи, че са финансово непоносими.

От комисията се позовават и на чл. 52 от българската конституция, че "гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ...".

Напомня се, че държавата е длъжна да прилага позитивни мерки към уязвимите социални групи, каквито са лицата с увреждания. (Произтича от конституцията ни, от Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания - б.а.) Особената закрила, която държавата дължи, се изразява и в създаване на нормативен механизъм за предоставяне на помощни средства и медицински услуги, които да способстват за интеграция и изравняване на възможностите в обществото.

"В случай че държавата в лицето на нейните компетентни органи не предприема никакви действия за изпълнение на това задължение, следва да се приеме, че с бездействието се осъществява дискриминация по признак "увреждане", пише в решението на комисията. И се уточнява, че това важи и когато са предприети някакви мерки, но те не са довели до изравняване на възможностите. Това разбиране се съдържа и в чл. 2 на конвенцията, където като дискриминация е посочен отказът за предоставяне на разумни улеснения. Прилагането на животоспасяващ лечебен метод, какъвто са имплантите, е такова улеснение. А ефектът от прилагането му води до рационално разходване на публични средства за интеграция на хора с увреждания.

Решението на комисията е подписано с едно особено мнение от член, който е убеден, че в случая на Недко Ангелов няма дискриминация. Здравното министерство и НЗОК могат да обжалват решението пред административен съд.

След малката победа Нед се пита кой ще следи дали установената дискриминация ще бъде премахната, някой ще търси ли отговорност за тази несправедливост? Притеснен е становището да не остане само на хартия. Затова търси съмишленици и е разпратил документа до пациентски организации и всевъзможни инстанции.

"Аз знаех, че трябва да живея бързо, защото нямам много време. Затова винаги съм бил с високо темпо", обяснява заклетият оптимист. И сега не признава, че му е трудно. След операцията касата поела една седмица рехабилитация, но благодарение на дарените средства той я удължил, купил си и уреди за стимулиране на мускулите. Дарил 700 лв. за корсет за корекция на краката на дете. Хвали се, че във вода ходи като здрав човек. А пък откакто е в Холандия, е най-щастливият човек в уж неравностойно положение.

"Тук сякаш си в страната на инвалидите, толкова много хора се придвижват със скутери, ролатори, инвалидни колички... Никой не те гледа странно. Винаги стигаш закъдето си тръгнал", обяснява Нед. Няма улици като българските, където тротоарът от едната страна е със скос, но отсреща липсва такъв и си дотам.

Нед още учи трудния холандски език и като напредне, ще си търси работа. Засега го издържат брат му и любимата жена. Той се включва със своите 100 евро българска пенсия.

Не е кандидатствал за холандски помощи. Краката го слушат - с проходилка изминава 100 метра, почива и пак напред. Ако му се налага дълго разстояние, ползва количка. Поне час и половина на ден "слугува" на мускулите си с упражнения.

Лекарите са му забранили да играе любимия тенис на корт, защото е придружен с много усуквания на тялото. Нед е щастлив, защото поне от една инстанция е чул, че болните като него имат шанс да не умрат.