400-тонна скална маса заплашва къщите под ската в Провадия

Животът

14-12-2015, 15:59

Снимка:

Провадия днес

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Евакуираха 26 провадийци заради срутили се скали

До ден-два започва укрепването на опасно надвиснала скала

Около 400 тона тежат двете скали, които в съботната вечер се срутиха от западния венец на ската над Провадия. Извършените замервания от специалисти от Геозащита показали, че двете скални парчета са много по-тежки от първоначалните предположения за 50 и 25 тона. По-голямата скала е 110 куб. метра, а другата – около 90 кубика или общото им тегло надхвърля 400 тона. Заради срутването и риска спрелите се по средата на склона скали да се приплъзнат бяха евакуирани 26-те обитатели на 14-те къщи под ската, а в общината бе обявено частично бедствено положение. Риск крие и опасно надвиснало парче, работата по укрепването на което трябва да започне до ден-два.

Чакаме ценова оферта от дружеството, което беше ангажирано и през пролетта, когато последно имаше срутване в северната част на ската, каза за Varnautre.bg кметът на Провадия Филчо Филев. Към момента застрашително е надвиснала една по-голяма скала, като покрай нея има и по-малки парчета. Идеята е те да бъдат хванати със стоманени въжета и укрепени със стоманена мрежа, които да бъдат закрепени към здравата част на ската.

След това ще започне и разрушаването на двете вече срутили се скали, като те трябва да бъдат раздробени на парчета до 50 см. За целта ще бъдат направени просеки до мястото, за да може на мястото да бъде докарана техника, обясни Филев и допълни, че работата е доста рискова и почти няма кандидати да я извършват.

Засега не е ясно в какъв срок може да бъде изпълнено укрепването и раздробяването на скалите, тъй като дейностите зависят от метеоорологичните условия. Възможно е да не бъдат изпълнени до края на годината и евакуираните хора да посрещнат коледните и новогодишните празници извън домовете си. Вече е изготвен доклад за инцидента, който е изпратен в Междуведомствената комисия за възстановяване след бедствия. След като стане ясна цената, ще бъде поискано и финансиране за разходите.