Още 273 щатни бройки в общинското предприятие зa транспорта

240 контрольори ще проверяват пътниците след въвеждането на автоматизираната билетна система

Числеността на варненското общинско предприятие "Транспорт и автоматизирана система за регулиране и управление на движението" (ТАСРУД), в което в момента са заети 33-ма души, ще бъде увеличена с 273 щатни бройки. Това стана ясно на заседанието на комисията по структури към местния парламент. Така общият брой на служителите на предприятието ще надхвърли 300 души.

Новите щатни бройки се налагат заради реализацията на проекта за интегриран градски транспорт, който предвижда въвеждане на автоматизирана билетна система. Така на практика ще отпадне ролята на кондукторите в автобусите от градския транспорт. Тези от тях, които желаят ще бъдат назначени в общинското предприятие, където ще влязат в ролята на контрольори по редовността на пътниците.

Около 240 са в момента кондукторите и контрольорите в общинския превозвач "Градски транспорт". Приблизително толкова са и тези в частната фирма "Транстриумф". Предвижда се след въвеждането на автоматизираната система пътниците да бъдат проверявани от общо 240 контрольори, като на смяна работят по 80 души.

Да бъде променена и организационната стуктура на общинското предприятие "Паркинги и синя зона", решиха още съветниците. Общата численост се запазва, но ще бъдат увеличени бройките за шофьори на специализирано моторно превозно средство за сметка на иснпектори, инкасатор и специалист по контрола.