Запознаха варненчета с коледните традиции в европейските страни

Архив Варна

10-12-2015, 18:52

Снимка:

ОИЦ-Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Малчуганите се впечатлиха най-много от Черния Пиет, който придружава холандския Дядо Коледа

Екипът на Областния информационен център във Варна запозна малчугани от Целодневна детска градина №8 "Христо Ботев" с най-характерните коледни обичаи в европейските държави. Обикновено посрещаме гости в офиса, но тази година за първи път центърът гостува на най-малките, каза управителя Виктория Николова Информационният ден "Интересни факти и коледни традиции в Европа" бе съпътстван с празнична атмосфера, песни, танци, детски усмивки, подаръци и лакомства.

Събитието започна с детски изпълнения на авторски стихове за Европейския съюз и продължи с коледна визуална обиколка до всяка една от 28-те държави - членки на ЕС. Във всички европейски държави Коледа е свързана с празнични базари, пищни украси и богати трапези, разказа на децата Михаил Иванов от ОИЦ-Варна, който представи чрез снимки и илюстрации най-характерните празнични обичаи за Рождество в Европа.

Малчуганите се впечатлиха най-много от Черния Пиет, който придружава холандския Дядо Коледа. Малките варненчета поискаха да получават по три пъти подаръци като своите връстници в Словения и да се радват на двама Дядо Коледовци, както в Белгия. За да допълнят традициите в Австрия, се включиха момиченца с бални рокли и момченца с перуки от IV група, които танцуваха виенски валс.

Празничната традиция в България бе демонстрирана от коледарчета от детската градина, които поздравиха присъстващите с традиционни песни и наричания. Децата получиха подаръци от ОИЦ-Варна и дегустираха немски щолен, джинджифилови сладки и други сладки изкушения.