Варна на дъното на класация за почтеност

Животът

09-12-2015, 12:28

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Представят Индекс на местната система за почтеност

Добри показатели за принос към местната система за почтеност регистрира единствено местната администрация

Варна е на последните места в Индекса на местната система за почтеност за 2015 г. Общият показател на морската столица е 2,83, като след нея е единствено Хасково с показател 2,75. Първите три места в класацията са за София, Бургас и Стара Загора.

Повече за резултатите на морската столица можете да видите тук. 

Варна се нарежда сред общините, които тепърва се очаква да развиват устойчива местна система на почтеност. Органите на местно самоуправление са изправени пред сериозно предизвикателство да направят оценка на дефицита на добри практики, наследени от предходния мандат 2011 -2015 г. Добри показатели за принос към местната система за почтеност регистрира единствено местната администрация. Местните политически партии и организации на бизнеса са в най-голяма степен длъжници за развитието на устойчива местна система за почтеност.

Съдилищата, органите на МВР, регионалните медии и гражданските организации е необходимо да подобрят капацитета си за ефективен принос към местната система за почтеност. Препоръчително е да се преосмисли необходимостта от създаването на институция местен обществен посредник, както и активизиране работата на Областния обществен съвет за противодействие на корупцията.

С представянето на първия по рода си индекс асоциацията "Прозрачност без граници" отбеляза Деня за борба с корупцията.