Три местни джебчийки отиват на съд

Едната е непълнолетна от Игнатиево, втората е от Аксаково, третата е гастрольорка от Кнежа

Три циганки ще бъдат изправени пред съда заради джебчийска кражба. Варненската районна прокуратура внесе бвинителн акт срещу 22-годишната Румяна Христова от Аксаково, 16-годишната Станка Д. от Игнатиево и 36-годишната Гина Георгиева от Кнежа, но подвизаваща се на местна почва. Те са обвинени за кражба на портмоне, два мобилни телефона и сумата от 1000 румънски леи - престъпление по член 195, ал. 1, т. 4, във връзка с член 194, ал. 1, във връзка с член 20, ал. 2 от Наказателния кодекс.

На 8 май 2015 година свидетелката Ю. Георгиева влязла в полезрението на трите джебчийки, докато разговаря по мобилния си телефон в магазин "Мания" във Варна. 36-годишната Гина приближила жената, прикрила с тялото си чантата й, докато непълнолетната Станка ловко успяла да измъкне оттам портмоне с два мобилни телефона и друго, в което имало 1000 румънски леи с левова равностойност 439 лева. През това време обвиняемата Румяна Христова правела всичко възможно да отвлече вниманието на продавачката, за да не бъдат забелязани съучастничките й.

На излизане от магазина с откраднотото 16-годишната Станка изтървала единия мобилен телефон на пода в магазина. Като чула шума от падащия телефон, жертвата установила, че от чантата й липсват телефоните и портмонето. Трите джебчийки набързо напуснали магазина, а Георгиева започнала да ги гони заедно с продавачката.

Тогава непълнолетната джебчийка хвърлила един от телефоните, а двете й съучастнички спрели с телата си ограбенаната жена и продавачката, за да може Станка да избяга.
По видеозаписите на охранителните камери ловките джебчийки са установени и разпознати от полицейските служители и срещу тях започнало досъдебно производство. Гина Георгиева е осъждана вече за кражби като гастролираща джебчийка, а непълнолетната има множество криминални регистрации за същите престъпления. Нанесените на свидетелката Ю. Георгиева щети в размер на 617 лева са възстановени частично. Очаква се делото срещу трите обвиняеми да бъде насрочено във Варненския районен съд.