"Умна" класна стая ще пише оценки

Животът

08-12-2015, 08:24

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Системата може да направи портфолио на всеки ученик

Напоследък "умните" класни стаи навлязоха в доста училища. В повечето случаи става дума за оборудване, благодарение на което учебният процес става напълно дигитален, а тетрадките и учебниците биват заменени от лаптопи, смартфони и таблети. Предполага се, че по този начин по-лесно ще бъде прогонена скуката от час, тъй като децата вече ще получават знания във формати, с които са свикнали в ежедневието си.

Най-новата умна класна стая се появи в 134 СОУ "Димчо Дебелянов" миналата седмица. Тя обаче идва там, комбинирана с нова лаборатория, така че обучението по природни науки да бъде поставено на съвсем ново равнище. На практика децата ще могат да видят магията на химията през очите на новите технологии, а самите те да се изживеят като откриватели на това, което в учебника е скучен сбор от цифри и букви.

Новата класна стая е резултат от съвместен проект на училището с тайванската фирма AClass, която осигурява най-ново поколение софтуер. Благодарение на него учениците ще имат възможност с дистанционни устройства

просто да кликват на отговорите

които смятат за верни, и техните резултати да се появяват моментално на дъската. Така учителите ще могат да поставят обективна оценка на ученика в реално време, като в същото време софтуерът им дава пълна статистика за състоянието на класа - колко от децата са разбрали материала, какъв процент имат колебание, когато опитват да приложат знанията си, има ли такива, за които поднесените знания остават неясни. Системата дава и успеваемостта на класа, както и мястото на всяко дете в една своеобразна класация по успех към момента на изпитването.

Нещо повече - тъй като системата запомня всеки подаден отговор, тя позволява да бъде направено и оценъчно портфолио на учениците за цялата учебна година, което да проследява развитието и резултатите им. В същото време тя е от помощ за учителя, тъй като му дава информация за това дали собствените му въпроси не са формулирани прекалено сложно, трябва ли да работи индивидуално с някое от децата, нужно ли е да задържи още вниманието им върху материал, който не е усвоен добре.

В началото системата ще се разпростре само при преподаването на природни науки - химия, физика и биология, като четирима преподаватели са обучени да работят с нея, разказва директорът на 134 СОУ Весела Палдъмова. В края на годината на базата на резултатите на учениците ще се прецени

дали може да се използва и по други предмети

- чужди езици или хуманитарните науки например.
МОН също ще направи опит да дигитализира пилотно учебния процес, като отпуска пари за още 40 "умни" класни стаи, в които ще бъдат внедрени съвременните IT постижения. Средствата са за закупуване на компютри и таблети в 40 класа в различни училища в страната, като проектът се е насочил към ученици от първи до пети клас. В края на годината въз основа на резултатите на децата ще бъде преценено дали той да бъде разширен.