Наематели купили 99 общински жилища за три години

Парите

06-12-2015, 14:18

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Милена Радойчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Общината вади на търг 144 имота през 2016 г.

Нова наредба ще урежда реда за настаняване и разпореждане с жилищния фонд на местната администрация

99 общински жилища е продала на наемателите им местната администарция във Варна през изминалите три години. Това става ясно от проект на стратегия за управление на общинската собственост до 2019 г. 48 са продадените жилища от общинския фонд през тази година. 35 апартамента са изтъргувани през 2014 г., а през 2013 г. – едва 16. За трите години от продажбите на общински жилища администрацията е спечелила 2,2 милиона лева. За сравнение само за 2012 г. продадените общински апартаменти са 116, а реализираните приходи от тях – 3,2 милиона лева.

Сериозният спад се обяснява с финансовата и икономическа криза, проблемите в кредитирането, намаленото търсене на пазара на имоти и предлагането на частни имоти на цени под реалните им пазарни стойности. Данните сочат, че общината реализира най-големи приходи от отдаването на концесия на общински имоти и продажбите на търг. Сделките с жилища се нареждат на трето място, следвани от тези за ликвидиране на съсобственост и продажбата на земя, чийто дял е най-малък.

51 заявки за закупуване на общински жилища са постъпили до момента. По последни данни в общинския жилищен фонд фигурират 1448 жилища, от които подходящи за продажба са 49 апартамента. Кметската администрация планира и да изготви нова наредба за условията и реда за настаняване в общински жилища и разпореждане с тях. Необходимостта за това произтича от социалната функция на общината за предоставяне на жилища на нуждаещи се граждани, което от своя страна води до ограничаване на жилищния ресурс.

Плановете за следвашата година предвиждат общината да предложи на търг 144 имота, други 89 директно на собственици, построили законно върху тях сгради, и да прекрати собствеността си в 151 парцела, като очакваните приходи от продажба на общински имоти възлизат на 4,8 милиона лева. Същевременно съставените и утвърдените към 1 декември тази година актове за общинска собственост са 8820. Става въпрос както за идеални части от урегулирни имоти, така и за големи урегулирани имоти за жилищно и обществено строителство или цели квартали.

Един от основните приоритети е приемането на концепция за жилищна политика на Община Варна до 2020 г. , която да очертае насоките за изграждане, управление и разпореждане с общински жилища и управлението на фонда.