Подведени ли са жени да продават незаконно яйцеклетките си?

Животът

04-12-2015, 10:33

Снимка:

Кадър от bTV

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Варненка разказа, че е получила 3000 лева за донорство на яйцеклетки

Варненка е получила пари за донорство на яйцеклетки, което е забранено от закона. Освен това яйцеклетките били взети от нея, докато имала неизлекувана хламидийна инфекция. Това разказа жената в ефира на bTV.

"Личният ми гинеколог ми се обади, понеже д-р Алкан Емин събрал всички гинеколози във Варна на някакъв форум и им е казал, че търси донори с уговорката, че ще бъде заплатено", разказва потърпевшата. Тя самата се съгласила на донорството заради парите. Обещаната сума била 3 000 лева.

Впсоледствие д-р Емин казал на жената да си плати данъците върху сумата. Трябвало да се обясни, че парите не били за донорството, а компенсации за претърпените болки, нетрудоспособност, както и за пътни разходи. По думите на варненката от предложението са се възползвали доста жени.

От своя страна д-р Алкан Емин, който е управител на Медицински център за репродуктивна медицина във Варна, заяви, че няма нищо против да се направи одит и да се провери цялата документация на донороите в клиниката. По думите му не само в неговата клиника има обява за 2-3 хил. лв. при дарение на яйцеклетки.

"В наредбата за асистирана репродукция е определено, че донорството е безвъзмезден акт. Дават се пари, които са регламентирани по закон – за претърпяната болка, пътни разходи...", заявява д-р Емин.

В студиото бе и бившият съдружник на д-р Емин – д-р Пламен Иванов, който заяви, че предупреждавал няколко пъти колегата си да спре с порочните практики. Това не се случило и д-р Иванов се отказал от съдружието.

Според д-р Емин обаче д-р Иванов го изнудвал за пари. "Иска 2 млн. лв. „Или става това, което искам, или ще те унищожа, теб и клиниката ти", разказва за заплахите Емин.