Развиваме винен и гурме туризъм заради глобалното затопляне

Туризъм

04-12-2015, 07:25

Снимка:

"Монитор"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Правим стратегия за адаптация към промените в климата

Климатичните промени и глобалното затопляне ще помогне за развитието на алтернативния целогодишен туризъм у нас. Около това мнение се обединиха експерти по туризъм и екология по време на конференция за климата. "Трябва да развиваме алтернативен целогодишен туризъм като балнеоложки, винен, гурме, културно-опознавателен", заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Експертите са категорични, че развитието на алтернативни форми на почивка ще доведат и до икономическото развитие на малките населени места.

"Еко и селският туризъм ще създаде работни места в региони, където други икономически дейности не биха се развивали", обясни зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. Тя припомни, че туризмът е водещ сектор, който дава работа на над 103 000 души. Заради повишаването на средната годишна температура експертите прогнозират удължаване на летния сезон.

"В този смисъл климатичните промени биха имали относително положително влияние.", отчете Георгиева. Заради повишението на градусите обаче страните трябва да намалят емисиите парникови газове. До 2030 г. държавите трябва да намалят тези емисии на половина в сравнение с обема през 1995 г. Екоминистърът Василева припомни, че България е една от 13-те страни членки на ЕС, които изпълняват целите от пакета "Климат-енергетика 2020 г.”. В момента у нас дялът на възобновяемите енергийни източници спрямо брутното енергийно е потребление 19%.

"Целта, заложена като национален принос, е 16 на сто до 2020 г. Сега 5,63% е делът на биогоривата в крайното потребление на енергия в сектор "Транспорт", заяви още Василева. Тя припомни, че това са мерки, с които България и още 179 страни са предприели, за да не се повишават средните градуси на планетата. "Работим и по националната стратегия за адаптация към климатичните промени. Според плановете тя трябва да приключи до края на 2017 г.", обясни още екоминистърът.