Съвременното изкуство привлякло 500 чуждестранни артисти във Варна

Варна Лайф

30-11-2015, 13:25

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Милена Стефанова

Всичко от Автора

Все повече в морската столица се забелязва фестивален туризъм, отчитат културни дейци

Над 500 артисти от тридесетина държави са посетили Варна, за да участват във фестивала за съвременно изкуство CONTEMPO през изминалите седем години от старта му. Този резултат отчете директорът на фестивала Дора Дончева на конференция, посветена на новите модели и визия за развитие на културата.

Тя посочи, че за разлика от първите издания, когато арт събитията са се случвали по скоро стихийно, то сега програмата е много по-организирана. Така например последното издание бе посветено на скулптурата, а участвалите в него творци от пет държави създадоха монументални скулптурни произведения, които вече красят определени пространства в града.

В читалищата също може да бъде представяно съвременно изкуство, заяви Дончева в отговор на въпрос дали CONTEMPO и културните институции могат да си партнират. Според инициаторката на фестивала за съвременно изкуство обаче читалищата могат да имат по-скоро образователна роля и да популяризират този тип изкуство.

Все повече във Варна започва да се наблюдава фестивален туризъм, пък е мнението на Румяна Петрова, програмен мениджър на Международния музикален фестивал "Варненско лято", който догодина ще чества 90-годишнина. По думите й варненската обшина е сред най-големите продуценти на културни събития, тъй като финансира в голяма степен провежданите в града фестивали.

Това от една страна я превръща в основен културен оператор, който няма конкуренция, но от друга позволява да сенаправи по-балансиран културен календар и да се избегне провеждането на интересни събития по едно и също време, обобщи Румяна Попова.