Ненчев маха шефа на армията - не се разбирали

Животът

27-11-2015, 08:16

Снимка:

ВМС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Казусът се очерта, след като и тази година министърът не предложи Николов да получи званието адмирал

Военният министър Николай Ненчев твърдо е решил да прекрати мандата на началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов. Мотивите били, че той е предложен от бившия военен министър Ангел Найденов (БСП), както и че Ненчев не можел да контактува "нормално" с него. Двамата не се засичали и не обменяли информация дълги периоди от време, твърдят хора от ведомството. Ненчев не разбирал и защо не получава пълно подчинение от вицеадмирала, тъй като му бил шеф.

Казусът с началника на отбраната се очерта, след като и тази година министърът не предложи Николов да получи званието адмирал, което отговаря на неговата длъжност. По закон шефът на Българската армия е четиризвезден генерал, което означава, че може да служи на тази длъжност до 62 г. Николов беше назначен за шеф на армията на 30 юни 2014 г. и веднага след това получи званието вицеадмирал. Очакванията тогава бяха, че до 8 месеца той ще бъде произведен в четиризвезден генерал. Кабинетът "Орешарски" падна, а за министър на отбраната бе избран земеделецът Николай Ненчев.

Мандатът на началника на отбраната по закон е 4 г. На 9 февруари вицеадмирал Румен Николов навършва 59 години. Това е пределната възраст, която позволява на генерал-лейтенантите и вицеадмиралите да останат на служба. Президентът Росен Плевнелиев, който е и главнокомандващ на армията, все още не бил разбрал, че до 2-3 месеца ще остане без началник на отбраната. Преди 2 години, когато контраадмирал Румен Николов му беше предложен за шеф на армията, той прие без съображения.

По закон президентът сам може да предложи повишение на висшите военни. По негово решение може дори да се прескочи един чин и от бригаден генерал даден висш офицер да бъде произведен в генерал-лейтенант. Най-вероятно нов началник на отбраната ще бъде предложен през април, за да може да встъпи в длъжност преди празника на армията - 6 май. На пръв поглед в момента има само една подходяща фигура - зам.-началникът на отбраната ген.-лейтенант Константин Попов. Ако стъпи в длъжност, той веднага ще бъде произведен в четиризвезден генерал. Попов е представител на ВВС.