2000 умират от вътрешноболнични инфекции

Животът

27-11-2015, 07:45

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Всяка 2-ра медсестра заразена, лечебници пестят от ръкавици

Не по-малко от 2000 българи умират всяка година от бактериални пневмонии и възпаления на пикочните пътища, причинени от вътрешноболнични инфекции. Това съобщиха инфекционисти по време на семинар за превенцията и контрола на вътреболничните инфекции, който се проведе в София. Kлиниките ни бъкат от всякакви "коки", които впоследствие докарват редица тежки заболявания.

В България повечето от смъртните случаи са причинени именно от вътрешноболнични инфекции, които са ударили пациента след изписването му или са тлеели дълго време, дори месеци след като се проявят в някакво тежко вътрешно заболяване, коментира за "Монитор" проф. Тодор Кантарджиев – национален консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
Оказва се, че въздухът не е стерилен във всички операционни. Малките лечебници в провинцията, най-вече общинските, нямат апаратура, която да го пречиства и йонизира. Освен това в лечебните заведения се работи с вода от чешмата, а не с дестилирана.

Същевременно всяка втора медицинска сестра се е инфектирала със заразна болест от пациент, като хепатит например, съобщи за "Монитор" почетният председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Причината е, че редица болници пестят от предпазни средства, като ръкавици и маски.