Осъдиха две жени, извършили имотни измами за 1,5 млн. лева

Крими

26-11-2015, 17:26

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Някои от пострадалите са останали без единственото си жилище

Районният съд наложи осъдителни присъди на две жени, признати за виновни в извършването на измама с имоти на граждани в особено големи размери. Пострадали от деянието са четири души, а причинената им общо имотна вреда е за приблизително 1 500 000 лева. 62-годишната К. Иванова бе осъдена на 5 години лишаване от свобода, а 59-годишната Е. Кирова - на 4 години и 6 месеца лишаване от свобода. Наказанията си подсъдимите следва да изтърпят при общ режим в затворническо общежитие от открит тип.

Подсъдимите бяха признати за виновни, че при продължавано престъпление в периода от началото на август 2011 г. до 18 ноември 2011 г., с цел да набавят за себе си имотна облага, възбудили и поддържали заблуждение у пострадалите относно възможността да продадат изгодно собствените им имоти, с което им причинили имотни вреди в особено големи размери. Двете подсъдими са извършили деянието след предварителен сговор, в качеството си на пълномощници на пострадалите /упълномощени или преупълномощени/, разполагащи с правата да извършват разпоредителни сделки с техните имоти.

На пострадалите, чрез извършените разпоредителни сделки с общо 3 апартамента, 2 поземлени имота в крайградски вилни зони, офис и магазин, била причинена имотна вреда в различен размер. Само по отношение на имот на една от пострадалите подсъдимата Иванова е действала самостоятелно. Деянието представлява и особено тежък случай.

Според внесения обвинителен акт, подсъдимите бързо са намирали купувачи за имотите и предварително са подбирали пострадалите, като това са били предимно хора в по-лабилно емоционално състояние от лични или здравословни проблеми, които в това си положение са били по–лесно манипулируеми. Някои от извършените разпоредителни сделки от подсъдимите са с предмет единственото жилище на пострадалите, в резултат на което те са останали без дом.

Двете подсъдими са с чисто съдебно минало. Съдът уважи единствения предявен за съвместно разглеждане граждански иск в наказателното производство и осъди 62-годишната К. Иванова да заплати на една от пострадалите сумата от 48 710 лв. като обезщетение за претърпените имуществени вреди. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.