Осъдиха трима по делото "Схемите"

Крими

26-11-2015, 16:19

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ръководителката на схемата за данъчни измами влиза в затвора за три години и половина

Окръжният съд в Разград осъди трима за извършени данъчни измами в особено големи размери. Делото стана известно след провеждането на специализирана полицейска операция в Разград под името "Схемите" на 15 ноември 2010 год.

Окръжната прокуратура в Разград образува досъдебно производство срещу Габриела Петрова като помагач и Александър Александров и Катя Юлиянова като извършители на деяние за избягване на установяване и плащане на данъчни задължения в размер на 2,894 млн. лева, което е в особено големи размери - престъпление по член 255, ал. 3, във връзка с ал. 1, във връзка с член 26, ал. 1, във връзка с член 20, ал. 2 и 4 от Наказателния кодекс.

Габриела Петрова бе осъдена вчера, 25 ноември 2015 год., от състав на Разградския окръжен съд на три години и половина лишаване от свобода при първоначално строг режим. Извършителите Александър Александров, управител на "Агротрейд 2010", и Катя Юлиянова, управител на "ХМХ агро", са осъдени на три години лишаване от свобода, отложени с петгодишен изпитателен срок.

Ръководителят на схемата на данъчната измама в особено големи размери е Габриела Петрова, която е инициатор на регистрирането на дружествата на другите двама подсъдими, които не се познавали помежду си. Механизмът на избягването на установяването и плащането на данъчните задължения действал чрез декларирането на неизвършени доставки от фирми, регистрирани по ДДС, а в действителност те са били извършени от лица, които не са регистрирани по Закона за ДДС, като по този начин е ползван неправомерно данъчен кредит в посочения размер.

При задържането на Габриела Петрова по време на специализираната полицейска операция "Схемите" у нея са открити 350 000 лева в брой, които са възстановени в държавния бюджет. Междувременно преди месец тя получи ефективна присъда като извършител също за данъчна измама. Присъдата на Разградския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен