60 лева за шаран по поръчка на Никулден

Парите

25-11-2015, 07:34

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Заведенията вече приемат заявки, слагат салати и вино за добавка

Поне 60 лева ще трябва да задели едно по-голямо българско семейство за пълнен шаран по Никулден, ако избере да поръча празничното блюдо в заведение, вместо домакинята да се суети край печката няколко часа. В интернет магазините вече излязоха първите оферти на ресторантите, които ще готвят риба по поръчка преди празника на рибарите и банкерите. 30 лева струва на промоция 3 кг храна, която включва пълнен шаран с никулденски пълнеж с ориз, орехи и стафиди.

Към рибата върви и бутилка вино, а според търговеца офертата е с една четвърт по-ниска от обичайното. В търсенето на нови клиенти се е впуснала дори пицария в центъра на столицата, като нейната оферта не включва доставка. Предложенията за приготвянето на по-евтиния толстолоб включват и два вида салати, като цената е около 17 лева. Две пъстърви, приготвени извън дома, излизат 13 лева.

През последната година има повишение в търсенето на риба нагласата на населението да се консумира чиста и безопасна храна води до това все по-често на трапезата да попадат морски дарове, смята д-р Йордан Господинов, шеф на БГ ФИШ – най-голямата асоциация у нас, която обединява производители и преработватели на риба. В нашето море има 32-33 вида риби, от които едва десетина вида се предлагат в по-големи количества.

В същото време на пазарът у нас се предлагат между 200 и 300 вида риби и морски дарове. "Ние нямаме мекотели, различните видове миди, нямаме скариди, затова разчитаме на внос. Голяма част от морските риби също идват от световния океан", каза още специалистът. На практика внасяме три-четири пъти повече, отколкото произвеждаме.

По данни на националната статистика ядем по 6 кила риба на човек годишно. Изчисленията на асоциацията обаче сочат, че консумацията е почти двойна, защото голяма част от търговията с риба е в сивия сектор, както при други отрасли на икономиката. Шаранът отново ще бъде цар на трапезата за Никулден, категоричен е Господинов. По това време от годината рязко се повишава продажбата му, защото голяма част от производството у нас се прави в басейни, които не са изградени за рибовъдни стопанства, а целогодишно угояват рибата, за да я извадят за празника.

В Централна Европа пък продаваме пъстърва, а през миналата година сме изнасяли шаран за Никулден и за южните съседи в Гърция. На празничната трапеза обаче ще има също така и пъстърва родно производство, а също така толстолоб, амур, сом, както и лефера, сафрида, чернокоп, както и обичаната цаца.