4,6 млрд. лева и ще извадят бедните райони от мизерията

Парите

20-11-2015, 07:41

Снимка:

"24 часа"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Стипендии срещу връщане по родните места

4,6 млрд. лв. до 2020 г. могат да съживяват изостаналите райони на България - от Северозапада, през Родопите, Странджа-Сакар, пограничните и планинските райони.

Това предвижда Целенасочена инвестиционна програма, която министерството на регионалното развитие публикува за обществено обсъждане. Има и "банка" с идеи до 2027 г., с които програмата набъбва до над 6 млрд. Тя е за 148 общини, 29,2% от населението и 53,7% от територията на страната.

В мерките за бизнеса в тези райони се предвиждат нулеви данъчни ставки, субсидии за лихвите по инвестиционни кредити (минимум 30, максимум 50%), целеви инвестиционен фонд за безлихвени кредити за малките и средните предприятия.

Освен тях на фокус са изграждане на икономически и индустриални зони, бизнес инкубатори, логистични паркове в изостаналите и обезлюдяващи се райони.

Така за Северозапада за нулевата данъчна ставка за бизнеса са записани нужди от 100 млн. лв. 50 млн. от тях за субсидията за лихви върху заеми и 50 млн. лв. за инвестиционния фонд.

За да се задържат младите по родните им места, ще се дават стипендии срещу ангажимент за завръщане. За Северозападна България се заделят 50 млн. лв., за район "Родопи" - 30 млн. лв.

Млади квалифицирани кадри ще получават безплатни жилища. Например - за Северозападния район са записани 1000 жилища, по 500 са предвидени за Странджа-Сакар и Родопите.

Документът е писан след проучване на чуждия и българския опит. Идеята за субсидии за лихвите върху заемите например е от Турция. В българския опит пиронът е републиката на младостта Странджа-Сакар от 80-е години на миналия век. В документа е записано, че "въпреки провала ѝ соцпрограмата е най-успешната целенасочена програма, защото интегрира икономически, финансови и социални мерки".

Акцентите в инфраструктурата за Северозападна България са изграждане на скоростния път Видин-София, модернизиране на жп линията Видин-Мездра-София, довършване на магистрала "Хемус". Само те обаче ще струват 2,46 млрд. лв. В "банката" за идеи до 2027 г. са набелязани 2 моста на Дунав, тунели под Петрохан и Беклемето, нова жп линия от Сърбия, изграждане на язовир "Черни Осъм".

За район "Родопи", който обхваща изцяло областите Смолян, Кърджали и части от други 5 области, се предвиждат общо 1,035 млрд. лв. В инфраструктурата им предстои изграждане на 3 нови ГКПП-та и откриване на други 2. Ще се ремонтират и разширяват 594 км пътища за 306 млн. лв., включени в така наречената "Южна тангента" от Петрич до Царево.