Разпитаха брата на Емил Кюлев по делото "Килърите"

Пред съда се яви и Таньо Вълев от Чирпан, брат на Георги Вълев

Юри Кюлев от София - брат на убития банкер Емил Кюлев бе разпитан във втория ден на заседанието по делото "Килърите", което се гледа отново на втора инстанция. От разпита на Колев, който бе призован по искане на защитата, стана ясно, че той познавал Румен Рачев от 1994 година по повод на сделка и знаел от медиите, че бизнесменът е "близък" със силови групировки, действащи по това време. Кюлев е работил в ДЗИ банк, като е отговарял за събирането на кредитите на банката. Той припомни обстоятелствата по придобиване на активите (акциите) на Тракия банк(1996-1997г.), и процеса на оздравяването й.

Във времето, когато Юри Кюлев е работил в ДЗИ банк, Румен Рачев не е имал кредити в банката и не му е било известно брат му и съпругата му Весела Кюлева да са имали контакти с него. След разстрела на банкера Емил Кюлев, през пролетта на 2006 година вдовицата на Кюлев решава да продаде ДЗИ банк. Коментираната цена на продажбата тогава била 180 млн евро. Важен икономически съветник на Кюлева по това време бил Иво Прокопиев. По това време бившите акционери на Тракия банк завели дела срещу ДЗИ за да правят запори за бъдещи вземания и това създало пречки за бързата продажба на ДЗИ банк. Кюлева събрала група адвокати, които да я съветват в процеса на продажбата и за да се водят преговори с акционерите. Адвокатите на подсъдимите поискаха да се изясни и факта, че покрай покойния си съпруг, Кюлева се познавала с много политици, летували в хотелски комплекс "Ривиера", с президента Георги Първанов и с представители на прокуратурата.

Именно в периода да готвената продажба на ДЗИ банк и на преговорите с акционерите, Румен Рачев се обърнал към Юри Кюлев с молба за съдействие да го свърже с Весела Кюлева. Той декларирал, че бил упълномощен от бившите акционери на Тракия банк да участва в преговорите. Посочил сумата от 7 млн лева, която според представляваните от него акционери щяла да бъде достатъчна, за да успее Кюлева да се споразумее с тях и да приключи сделката. Много по-късно, след продажбата на ДЗИ банк (закупена от Пощенска банка) Юри разбрал от Рачев, че преговорите с Кюлева били успешни и бизнесменът бил удовлетворен от сделката. За последен път Кюлев се видял с Рачев в София преди изборите през 2009 година.

Свидетелят Таньо Вълев от Чирпан, брат на Георги Вълев беше вторият, когото Варненският апелативен съд разпита в предиобедното заседание. Таньо Вълев е бил в Надзорния съвет на Тракия банк и е представлявал близо 30% от всичките 128 акционери на банката, жители на Чирпан. През 1997 година след задълбочаване на банковата криза в България и фалита на близо 10 банки, двама от акционерите (Георги Трифонов и Георги Стойчев) били задържани в ареста. По-късно в Пловдив задържали и Таньо Вълев. Последвала кампания в медиите, в които собственик бил Емил Кюлев, че Тракия банк щяла да фалира като другите банки и че пари с куфарчета били изнесени от банката в чужбина. През 1997 година акционерите взели решение, че трябва да продадат акциите на Тракия банк, докато все още е ликвидна. Имали предложение за закупуване на банката от чешка банка, както и от ДЗИ банк. Продажбата станала през 1998 година. Купувачът – ДЗИ банк.

След убийството на Емил Кюлев, Стойчев, Трифонов, Таньо Вълев и другите акционери взели решение, че могат да упълномощят Георги Вълев да води преговори от името на акционерите с вдовицата на Кюлев, която продавала ДЗИ банк. Предварително подписали споразумение помежду си, че сумата, която ги удовлетворява е 2 – 2,5 млн евро. От името на акционерите на Тракия банк преговорите трябвало да води Георги Вълев. Той е трябвало да поеме и всички разходи по делата, които евентуално е можело да бъдат водени в България и в чужбина. Съветници на Георги Вълев в този процес били адвокатите Петър Лупов от Велико Търново и варненският му колега Пламен Луков. Георги Вълев завел дела (обезпечителни искове за определяне на запори) срещу ДЗИ, като целта им била да принудят ДЗИ да подпишат споразумение с акционерите на Тракия банк и да си гарантират вземанията.

Трифонов и Стойчев дори декларирали тези си намерения на нарочно организирана пресконференция. На две-три срещу между представителите на акционерите на Тракия банк и на представителите на ДЗИ, в които участвал и Румен Рачев се постигнало споразумение. Най-общо споразумението предвиждало акционерите на Тракия банк да се откажат от делата срещу ДЗИ и да получат около 3,6 млн евро. Преговорите били успешни и от сделката, финализирана преди продажбата на ДЗИ, Георги Вълев получил 1 млн 800 хиляди евро. Той се разплатил с адвокатите Лупов и Луков, както и с Румен Рачев. Предварително Георги Вълев и Румен Рачев сключили споразумение между себе си, че ако преговорите с ДЗИ банк се проведат успешно, то Рачев, който съдействал за преговорите трябвало да получи 20%.