Службите ще следят хотелските резервации в реално време

Животът

19-11-2015, 08:05

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

ДАНС вече обяви поръчка за купуване на сървърите за новата система

Под предлог за затягане на мерките за сигурност след атентатите в Париж българските спецслужби ще получат пряк достъп до информацията за всички хора, настанени в хотели, къщи за гости и други туристически обекти в страната. Информацията за тях ще отива в реално време в МВР, ДАНС и Националната агенция за приходите. Това ще стане с нова онлайн система, която ще заработи догодина, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. 

Мярката е част от Стратегията за противодействие на радикализацията на тероризма в периода 2015-2020 г., изготвена от вътрешното министерство и обявена преди два дни за обществено обсъждане. Пак в нея се предвижда и увеличаване на следенето в интернет под предлог, че така ще се търсят терористи и техни помагачи. Според правозащитници обаче ограничаването на правата на гражданите няма да доведе до по-голяма ефективност срещу престъпността. 

Новата мярка предвижда абсолютно цялата информация, която хотелите събират - имена, откъде идват хората, адресите, с каква цел идват в страната, дали са сами, или са със семейството си, да бъдат предавани на службите в реално време. Ангелкова обясни, че промяната ще струва около 800 хил. лв., готов бил и законопроектът за въвеждане на мярката, а ДАНС вече обявила обществена поръчка за купуване на сървъри. Според министъра всичко щяло да става при спазване на Закона за личните данни.

Хотелиерите и сега са длъжни да предават в полицията туристическите бланки, които клиентите им попълват при регистрация. "Тази информация обаче е непълна, не е ясно каква част от туристите се записват и колко от бланките стигат до МВР", обясни пред "Сега" директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. По думите му тези бланки нито са под номер, нито са ценни книги и чрез тях няма как да се следят реално данните за туристите. "Така се получава фрапираща разлика между информацията за влезлите у нас чужденци и тези, почиващи в хотел", обясни Драганов. За 2014 г. например пренощувалите в България чужденци са 2.791 млн. души, а влезлите в страната са 9.4 млн., каза той. 

Внедряването на новата система, свързана с НАП и МВР, би трябвало да изсветли и част от сивата икономика, надяват се от бранша. Наскоро Ангелкова призна, че делът на сивата икономика в туризма достига 50%. Според Драганов данните би трябвало да се получават и от съответната община, в която е хотелът, за да може тя да си събере туристическата такса. По думите му около 15 млн. лв. от туристическите такси не са влезли в общините през 2014 г. Тази такса е различна за всяка община и зависи от звездите на мястото за настаняване. Средно обаче се движи между 1 и 2 лв.

Правозащитници определиха мерките, които предприема правителството, като очаквани, но се усъмниха в ефективността им. Според адв. Михаил Екимджиев всяка криза, свързана с тероризъм, се използва като повод властите да поискат повече достъп до личните данни на хората. "Важно е след като опасността затихне, конституционните права на гражданите да бъдат възстановени", каза той пред "Сега". "Най-лесно е да ограничим правата на гражданите, но най-важното е началната стъпка да бъде подобряване на организацията на службите", категоричен е той. Според експерта по сигурността проф. Николай Радулов следенето в интернет не е особено ефективно и при големите световни служби, страната ни не разполага с достатъчно средства да се оборудва с необходимите системи. Той даде пример, че в момента Институтът по криминалистика няма дори програма за лицево разпознаване. "Системите за киберсигурност са в пъти по-скъпи от тази програма", каза Радулов.