С велосипед в една по-чиста и спокойна Варна

В последните години все повече хора и в България възприемат придвижването на две колела като философия на живот - символ на свободата, радостта от движението, отговорността към околната среда и приноса към един по- спокоен и чист град. Kарането на колело ни прави по-здрави и работоспособни, спомага за намаляване на автомобилния трафик, на шума и вредното замърсяване на въздуха.
В много европейските градове, велосипедът е превърнат в основно превозно средство за голяма част от гражданите – Лондон, Берлин, Барселона, Амстердам, Копенхаген са само част от примерите. Варна тръгна по стъпките на развитите европейски градове, в които велосипедът е не просто средство за придвижване, но и начин на живот.
Един от най-мащабните и амбициозни проекти на морската столица е проект „Интегриран градски транспорт на Варна”, а негов ключов компонент е изграждането на нови двупосочни велоалеи - три основни трасета с обща дължина 14,5 км, както и две връзки със съществуващите алеи от 1,8 км. След приключването на проекта велоалеите ще свързват основните части на града с центъра. Едната велоалея с дължина 7,905 км ще свързва кв. "Владиславово" със съществуващата велосипедна алея северозападно от община Варна. Трасето минава по бул. "Св. Елена" и ул. "Асен Разцветников" - през кварталите "Владиславово" и "Кайсиева градина", по бул. "Цар Освободител", по бул. "Ян Хунияди" и по бул. "Сливница. Втората с дължина 3,465 км ще свързва бул. “Република” с катедралния храм "Св. Успение Богородично", а трасето ще минава по бул. "Владислав Варненчик" покрай централния гробищен парк, автогара Варна и Кръглата банка. Третата с дължина 3,082 км ще свързва съществуващата велосипедна алея в централната част на града с Техническия университет, като трасето минава по бул. "Осми приморски полк" покрай стадион "Черно море" и стадион "Варна" до Техническия университет и Университетската болница. Допълнително се предвижда изграждането на велосипедна алея с дължина от 1,622 км, която да съществуващото трасе с гимназиите на "Почивка", както и допълнителна алея с дължина от 260 м, което да свърже трасетата по ул. "Георги Бенковски".
Общата дължина на всички нови велосипедни алеи в процес на изграждане е 16,344 км, а общата дължина на мрежата от велосипедни алеи във Варна със съществуващите такива ще достигне около 20 км. Предвижда се поставянето на 50 съоръжения за безплатно паркиране на велосипеди, всяко с 8 до 12 места, както и указателни табла, показващи маршрута на велоалеята.
С тези инвестиции се създават необходимите условия за практикуване на колоезденето в град Варна като алтернативен, природосъобразен и здравословен начин на придвижване в градска среда. Всички нововъведения ще променят лицето на град Варна, ще допринесат за европейския облик на града и ще повишат качеството на живот на гражданите на морската столица.
Проект „Интегриран градски транспорт на Варна” се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

 Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"