Пускат един от "Килърите" срещу 30 000 лева

Здравословното състояние на Янко Попов се влошило в затвора

Варненският апелативен съд измени мярката за неотклонение от "задържане под стража" в "парична гаранция" от 30 000 лева за Янко Попов, един от подсъдимите по делото за престъпната група на "килърите". Попов повече от 5 години търпи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" като има влязла в сила 5-годишна присъда по това дело за участие в престъпната група на Петър Стоянов-Сумиста.

През септември тази година Варненският апелативен съд заседава за втори път по казуса на "килърите", след като през юни Върховният съд върна делото срещу престъпната група за ново разглеждане на втора инстанция. Върховният съд отмени присъдата на Апелативния съд в частта за убийствата на адвоката Петър Лупов и на бизнесмена Румен Рачев, за които доживот бяха осъдени Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца и Георги Вълев. Потвърди се наказанието на Петър Атмаджов – 4 години затвор, за побой над либийски гражданин, като тази присъда вече е изтърпяна.

ВКС отмени 15 годишната присъда на Янко Попов и 7-годишната присъда на Райко Стойнев, признати за виновни от апелативната инстанция за убийството на Румен Рачев. На втора инстанция подсъдимите бяха оправдани за убийството на Борислав Георгиев, като в тази част присъдата влезе в сила. В решението на ВКС се подчертава, че отмяната на присъдите за убийствата на Лупов и Рачев не води до отмяната на останалите наказания за различни престъпления, извършвани от групата на Сумиста. Едно от тези наказания – 5 години "лишаване от свобода" за участие в организирана престъпна група за деяния, свързани с телесната неприкосновеност на гражданите, с увреждане на имущество чрез палежи и с най-висшето благо – човешкият живот на практика вече беше изтърпяно от Янко Попов на 28 август тази година.

В съдебното заседание на Апелативен съд Варна на 14 септември тази година, в отговор на молбата на Янко Попов за изменение на мярката за неотклонение заради влошено здраве, Апелативният съд назначи тройна СМЕ с участието на кардиолог и на пулмолог, която беше изслушана днес. Заключението на вещите лица е, че от 2014 година, когато е било правено последното изследване на подсъдимия Попов състоянието му се е влошило. Експертното заключение посочва абсолютна аритмия и предсърдно мъждене, което е довело да влошаване на сърдечната недостатъчност на Попов. Липсата на движения в затвора, емоционалния стрес и неправилното хранене, въпреки предписаната диета, е довело до сериозно повишаване теглото на подсъдимия.

Съдът получи и доказателства, че апаратът, с който се поддържа дишането на Янко Попов, страдащ от сънна апнея е неизправен. Такава апаратура не може да му бъде осигурена във Варна, счита съдът и уточнява, че е необходима хоспитализация за изследване и адаптиране на нов апарат, необходим за дишането на подсъдимия.

С оглед на всички тези нови обстоятелства, свързани с влошеното здравословно състояние на Янко Попов и констатирани от експертите, извършили 3-та СМЕ, съдът намира, че подходящата мярка за процесуална принуда спрямо него е "парична гаранция". Съдът определи нейният размер да е 30 000 лева и уточни, че едва след внасяне на посочената сума Попов може да бъде освободен от Затвора Варна и да замине за родния Самоков. Това определение на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване.

Пресслужбата на съда припомня, че заседанията на Варненския апелативен съд по казуса на "килърите" ще продължи на 18 и 19 ноември 2015 година(сряда и четвъртък). Още през м.септември, съдът посочи имената на 10 свидетели, които ще бъдат разпитани на 18-ти и 19-ти този месец. Съдебните заседания ще започват в 9:30 часа в съдебната зала на ул. “Христо Смирненски“ №19 до затвора в морската столица.