Радан Кънев и Бойко Борисов договарят мнозинство във Варна

Мисия Варна

16-11-2015, 11:21

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Реформаторите се разцепиха още преди клетвата в Съвета

Лидерът на реформаторите е убеден, че решението на Чавдар Трифонов да напусне групата не е окончателно и подлежи на ревизия

Преговори между Реформаторския блок и ГЕРБ за мнозинство в Общинския съвет на Варна започват днес, научи Varnautre. Днес в града са националните лидери на двете партии - Бойко Боисов и Радан Кънев и извън официално обявената им програма, двамата ще трябва да изгладят различията между двете десни формации.

Радан Кънев остро разкритикува поведението на местните реформатори. "Политическите ни ръководства (б.а. на партиите от РБ) живеят извън политическите реалности", каза той в коментар на предизборните уговорки, резултата от вота и започналото разцепление на групата на сините в ОбС.

Според него излизането на неуспелия-кандидат за кмет Чавдар Трифонов от групата на реформаторите е "спонтанен ход, плод на политическа неопитност". Като резултат от тази неопитност Кънев посочи и разминаването между очаквания и резултати, на което е станал жертва Трифонов. По думите на лидера на РБ, още преди вота е било ясно, че Трифонов няма шанс срещу Иван Портих.

Според анализите на щаба, Трифонов е имал шанс за балотаж при над 45% избирателна активност. След скандала с присъдата му за шофиране в нетрезво състояние обаче, избирателите се отвратили от предизборната кампания в града и не излезли да гласуват.

Радан Кънев е убеден, че решението на Трифонов да напусне групата не е окончателно и подлежи на ревизия. Самият Кънев щял да разговаря с него за това. Лидерът на РБ напомни, че мнозинство между Реформатори и ГЕРБ  във Варна е било в програмата на партията му, както на изборите през 2011-та , така и на тези през 2015-та. През 2011-та обаче резултатите от вота били далеч от реалните възможности за подобно сътрудничество. Тази година цифрите вече са други и двете формации съответно с 22-ма и 6-ма общински съветници могат да направят дясно мнозинство в местния парламент.

Кънев сравни ситуацията във Варна с тежките политически усилия, продължили 40 денонощия, за съставяне на коалиционно национално управление през есента на миналата година.