Руският език събра над 200 преподаватели край Варна

Животът

14-11-2015, 09:40

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Започна втората международна научно-практическа сесия на русистите

Руският език е най-разпространеният сред славянските езици, той е роден за 144 млн. души по света и се нарежда на девето място сред езиците, използвани в интернет. В руския език няма двойни стандарти. С тези думи генералният консул на Руската Федерация във Варна Сергей Лукянчук започна Втората международна научно-практическа сесия на русистите "Руският език в глобалното образователно пространство", която се провежда в СОК "Камчия" край Варна. Престижното събитие бе открито от заместник министъра на образованието на Руската Федерация Вениамин Каганов.

Във Втората международна научно-практическа сесия участват повече от 200 български преподаватели по руски език, а също и ръководителите на професионалните организации на русистите от редица европейски страни. В конференцията участва и едно от светилата в лингвистиката - академик Виталий Костомаров, президент на Държавния институт по руски език "А.С. Пушкин". Той разказа, че идеята за създаването на Института за руски език се е родила във Варна през 1972 г.

Според Маргарита Русецкая – ректор на Държавния институт по руски език «А.С. Пушкин», целта на научно-практическата сесия е да се обсъдят актуалните проблеми на съвременния руски език и да се представят последните разработки в областта на цифровата педагогика.

Панелите, които се провеждат в трите дни на международната сесия (13-15 ноември), ще бъдат излъчвани в реално време на портала "Образование на руски". Очаква се онлайн в мероприятието да вземат участие специалисти в областта на руския език от над 50 страни по света и от различните региони на Русия.

В програмата до 15 ноември са включени лекции, научно-методически семинари, майсторски класове на водещи преподаватели от Института за руски език "А.С. Пушкин", дискусии за развитието на лингвистичното образование и глобалното партньорство.
Научно-практическата сесия е организирана от Министерството на образованието и науката на Руската федерация, Държавния институт по руски език "А.С. Пушкин", със съдействието на Россътрудничество, Министерството на образованието и науката на България и СОК "Камчия".