Бойци от четири държави на "Последната битка на краля"

Животът

12-11-2015, 13:07

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Милена Стефанова

Всичко от Автора

По традиция възстановката ще започне с шествие с факли

Над 80 представители на реенакторски групи от страната и чужбина ще участват в тазгодишната възстановка на Битката при Варна в Аспарухов парк тази събота. Освен гости от Румъния и Сърбия, тази година за първи път в "Последната битка на краля" ще се включат и представители на два турски клуба, съобщи Васил Тенекеджиев от Регионалния исторически музей, който е и член на сдружението "Чигот" – основен инициатор на възстановката с осемгодишна история. В самия бой ще се изявят и представителки на нежния пол.

Всяка година участниците са все повече и все по-добре екипирани, отчетоха организаторите, които са категорични, че възстановката, в която има и пироефекти, е единствената по рода си в страната. В ролята на султан Мурад II за пореден път ще влезе бургазлията Борис Бедросов, чиито доспехи са с позлатени елементи.

Зрителите ще могат да видят на живо автентично реконструирани средновековни оръжия, доспехи, бойни тактики, както и традиционна османска стрелба. По традиция възстановката ще започне с шествие с факли, с което участниците почитат паметта на всички герои, загинали в битката, при която полско-унгарския крал Владислав III Ягело губи живота си. В края на битката зрителите ще имат възможност да се снимат с участниците. С възстановката се отбелязват 571 години от епичното сражение, а за пръв път тя се организира с финансовата подкрепа на Община Варна, като средствата са отпуснати по фонд "Култура". Вижте снимки тук.

В сражениетона 10 ноември 1444 г. кръстоносните войски на полско-унгарския крал Владислав III Ягело и унгарския пълководец Янош Хуняди са разгромени от турските войски на султан Мурад II край крепостта Варна. Това е последният кръстоносен поход през Средновековието и кървав венец на освободителните стремежи на много народи в началото на османските завоевания на нашия континент.