Няма да има повторно преброяване на бюлетините във Варна

Животът

12-11-2015, 12:21

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Съдът допусна изготвянето на съдебно-графологична експертиза на подписи на членове на шест секционно-избирателни комисии

Административен съд Варна отложи делото за оспорване избора на общински съветници. То ще продължи в петък, от 9.00 часа.

Искането за повторно преброяване на бюлетините беше прието за недопустимо, тъй като от събраните протоколи от всички СИК, не се констатират данни наблюдателите и представителите на партиите и коалициите да са изразили възражения или да са вписали особени мнения в протоколите.

Съдебен състав на Административен съд Варна до късно вчера изслуша всички искания на жалбоподателите от Местна коалиция "Живот за Варна", АБВ, БСП, МК "Кирил Йорданов кметът на Варна" и още 12 кандидати за общински съветници срещу решение №392/27.10.2015г. на ОИК Варна.Съдът допусна изготвянето на съдебно-графологична експертиза на подписи на членове на шест секционно-избирателни комисии, както и прие и приложи към доказателствата по делото, всички писмени доказателства, представени от жалбоподателите.Съдът допусна и изслушване на поискани от жалбоподателите свидетели, които ще имат възможност да докажат твърдените от тях нарушения на изборния процес.Съдът се съобрази с постановеното от Конституционният съд на РБ Решение №9/26.11.2009г., постановено по к.д.№8/2009г., съобразно което "…в Република България преброяването на бюлетините от гласуването се извършва единствено и само ръчно от секционните избирателни комисии след приключване на изборния ден и не се прилага какъвто и да е друг способ на преброяване освен този. Повторно преброяване на гласовете би могло да се допусне, ако от протоколите на секционните избирателни комисии е видно, че съществуват спорове между членовете на СИК за резултатите от гласуването".