Осъден за опит за убийство поиска по-леко наказание

Крими

12-11-2015, 11:07

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Пиян, пушил трева и му се привидяли демони

Йордан Димитров, осъден от Окръжен съд Търговище на 6 години и 8 месеца затвор, при първоначален строг режим затова, че направил опит умишлено да убие приятеля си Георги, поиска от Апелативен съд Варна да измени присъдата, да я съобрази с многобройни смекчаващи вината обстоятелства и да намали размера на присъденото му наказание.

На 9 февруари в Търговище, близост до механа „Роден кът“, Димитров посегнал на 23-годишния Георги Георгиев. Съдът му присъди 10 години затвор и намали с 1/3 наказанието до 6 години и 8 месеца, които да изтърпи при първоначален строг режим. Обещетението, което Йордан трябва заплати на пострадалия си приятел за причинените му страдания е 40 000 лева. Близо 3700 лева общо са разноските по делото и държавната такса върху присъденото обещетение.

Пресслужбата на съда припомня казуса, който свързал съдбите на Йордан и Георги. Двамата се сближили, след като подсъдимият се върнал от Испания, където живеели и работели родителите му. Йордан бил затворен и необщителен. Споделял, че след тежък побой, нанесен му като ученик в Русе понякога халюцинирал – виждал демони и други подобни неща. Хвалел се, че в Испания бил обучаван на бойни изкуства. Колекционирал мечове и ножове. Йордан и Георги споделяли общата си слабост към марихуаната. Във фаталния ден се събрали, за по цигара от забранената трева. Йордан обаче пил преди това алкохол, който в съчетание с марихуаната предизвикал илюзорно виждане, че Георги е заплаха за него. Нападнал приятеля си и му нанесъл два удара с ръце в главата и в тялото, съборил го на земята. Извадил сгъваем нож и го пробол в лявата гръдна половина. Продължил да му нанася удари с ножа, въпреки опитите на Георги да се защити. Нанесъл му още седем удара в главата, в шията и в рамото. Георгиев успял да отблъсне нападателя си и избягъл. Хора от близкия ресторант извикали Бърза помощ. Спешна операция в МБАЛ Търговище спасила живота на пострадалия.

Комплексна психолого-психиатрична експертиза, назначена от съда в Търговище е дала заключение, че Йордан не страда от психиатрично заболяване, но в момента на деянието е бил в състояние на уплаха, заради приема на психоактивни вещества, смесени с алкохол. Според експертите, в това състояние той е припознал жертвата си като заплаха, поради което е действал себезащитно.Днес защитата му отново припомни смекчаващите вината на Йордан обстоятелства. Той е неосъждан, без противообществени прояви и както в хода на разследването, така и пред първата съдебна инстанция е направил пълни самопризнания и е изразил съжаление за станалото. Същото направи и днес пред Варненския апелативен съд.

Прокуратурата се съгласи със защитата на подсъдимия, че опита за убийство не е извършен предумишлено, но намира, че присъденото наказание е справедливо и следва да се потвърди от втората съдебна инстанция.Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в 30 дневен срок.