България пак гази правилата при харченето на европари

Парите

11-11-2015, 07:20

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Страната ни ще загуби близо 90 млн. лв. по селската програма, защото няколко общини не са успели да приключат в срок проектите си

Осем години след пускането на първите европейски програми за България страната ни все още е давана за лош пример в усвояването им и еталон в погазване на правилата за обществените поръчки. По втория показател сме в една група с Полша, Германия, Гърция, Испания. Нарушители са още и Франция, Италия, Норвегия, Румъния. Това показва доклад на Европейската сметна палата за 2014 г., представен вчера. В него детайлно е описан начинът, по който всяка страна членка е харчила европейските пари, дали е спазвала правилата, както и колко и какви грешки е допуснала.

Отчита се, че България значително изостава в усвояването на еврофондовете. Засечени са и нарушения в усвояването на парите. Неточностите са най-много в областта на селското стопанство и Програмата за развитие на селските райони. Оказва се, че България е плащала за земеделски проекти на фирми, които не отговарят на изискванията. Става дума за мярката "добавяне на стойност" към земеделските и горските продукти, където според одиторите финансирането не е било конкретно насочено.

Въпреки че критериите за подбор са били ясно определени, те не са били използвани за насочване на подпомагането, тъй като наличният бюджет е бил достатъчен, за да се финансират всички допустими проекти. Така са платени пари, които надвишават нуждите, отчитат от Европейската сметна палата. В същото време агроминистърът Десислава Танева съобщи, че България ще загуби близо 90 млн. лв. по селската програма, защото няколко общини не са успели да приключат в срок проектите си. Те не са подали заявки за плащане, което е довело до загуба на средствата.

България обаче не е изолиран случай. В Испания например са били давани пари за обработка на земя, която впоследствие се оказала мотоциклетна писта. Вместо пасища фермери в Гърция, Испания, Полша, Словакия, Франция и Чехия са получавали пари за земи с гъсти храсти и дървета.