Само 17 работят в "Успех", свито е производство заради китайска продукция

Животът

10-11-2015, 10:25

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

За хората с увреждания социалните предприятия са единствена възможност за реализация

Социалното предприятие "Успех" във Варна, което осигурява работа на хора със зрителни увреждания, свива производството си, защото не може да се конкурира с евтината китайска продукция на пазара. Фирмата произвежда електрически ключове и контакти, щепсели, съединители и други изделия, чието качество отговаря на Българския държавен стандарт. Това обаче оскъпява продукцията и и я прави неконкурентна, информират от БНТ.

Фирма "Успех" е създадена преди 60 години. Тогава е осигурявала работа на над 500 души със зрителни проблеми. Днес те са едва 17. С времето поръчките са намалели драстично. Въпреки промените в Закона за обществените поръчки, които дават привилегии на социалните предприятия, работа няма.

"Основната причина е съвременните условия на пазара. Предприятието е оставено да се съревновава на равни начала с всички останали предприятия", коментира пред БНТ Ваньо Калинов – управител на Успех ССБ-Варна.

За хората с увреждания социалните предприятия са единствена възможност за реализация. Сашка Мечкарова е започнала работа във фирма "Успех" едва 15-годишна. Днес е на 61 г. и казва, че работата й дава сигурност и усещането за пълноценност.

Макар и качествени, електрическите изделия на предприятието не могат да се конкурират с евтините китайски аналози. Затова продукцията се предлага с голяма отстъпка, но това намалява печалбата и напълно унищожава шанса да се инвестира в по-съвременно производство.