Разпитват 17 свидетели по делото срещу Марешки

Първоначално са били призовани около 60 души, станали свидетели на екшъните на ул. "Студентска"

Варненският окръжен съд даде ход на делото срещу бизнесмена Веселин Марешки и Красимира Колева, които са обвинени в изнудване на управителя на пицария "Ред Хот" Асен Миланов. Срещу Марешки има повдигнато обвинение и за нанасяне на лека телесна повреда на общинския съветник Костадин Костадинов.

17 свидетели ще бъдат разпитани в хода на делото, стана ясно след неговото начало. Първоначално са били призовани около 60 души, станали свидетели на екшъните на ул. "Студентска" в средата на октомври миналата година. Съдът обаче допусна съкратена процедура и заради това в насрочените три заседания, ще бъдат изслушани само 17 свидетели.

Съдът допусна завеждането и на два граждански иска срещу двамата обвиняеми от името на Асен Миланов, в качеството му и на физическо, и на юридическо лице, за причинени имуществени вреди на обща стойност 55 000 лева.

Пръв по делото днес бе разпитан Костадин Костадинов, който обясни пред съда, че се е намесил в спора, в качеството си на общински съветник, след като е бил помолен за това от Асен Миланов. Последният се оплакал, че незаконно са спрели тока в заведението му, а при опитите за възстановяване на електрозахранването, Марешки и Колева не са пуснали служителите на енергото.

След разпита на Костадинов, започна изслушването на потърпевшия Асен Миланов, който тече и в момента.

Обвинението срещу бизнесмена Марешки е за нанесена лека телесна повреда на длъжностно лице - престъпление по член 131, ал. 1, т. 1 във връзка с член 130, ал. 2 от НК, и за изнудване – престъпление по член 213а, ал. 3, т. 2 във връзка с ал. 2, т. 3 и т. 4, във връзка с ал. 1 от НК. Колева е обвиняема само за изнудване в съучастие с Марешки на свидетеля Асен Миланов, извършено на 16 ноември 2014 г., с цел да бъде принуден да поеме имуществено задължение да им заплати сумата от 10 000 лева. Свидетелят е бил заплашен с увреждане на имущество и преустановяване на търговска дейност на заведението "Ред Хот", като деянието е придружено с унищожаване и повреждане на имущество и значителни вреди.