Бос на касоразбивачи с рекордна присъда избягал преди 120 дни

Крими

09-11-2015, 08:46

Снимка:

"24 часа"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Oколо 1700 осъдени престъпници, избягали от българското правосъдие в последните 20 години, се издирват и в момента в България

Страховит бос на банда касоразбивачи, която се смята, че е обрала стотици сейфове от офиси и магазини край морето и в цяла Източна България, е успял да избяга от страната в последните 120 дни, след като в сила е влязла рекордната му 15-годишна присъда на 1 юли т.г., разкри “24 часа”. За поредното бягство от правосъдието потвърдиха пред вестника от бургаската окръжна прокуратура, като съобщиха, че за 29-годишния рецидивист Слави Славов има издадена европейска заповед за арест на 5 октомври т.г. Тарторът на бандата, извършила един от най-дръзките обири на злато, е обявен и за общодържавно издирване.

Оказва се, че въпреки скандалната серия бягства на осъдени опасни бандити в последните няколко години, след като втора съдебна инстанция е потвърдила 15-годишната присъда на Славов през ноември 2014 г., неговата мярка за неотклонение не е била променена на “постоянен арест” и той е останал на свобода.

Така, след като на 1 юли 2015 г. ВКС потвърждава окончателно една от най-тежките присъди, давани за организиране на 3 кражби от офиси и магазини в Бургас и от златарско ателие в Приморско, Славов вече е в неизвестност. Според оперативни данни той е избягал от страната през Турция, а след това се е скрил в друга държава.

В последните години Славов е смятан за един от най-опитните организатори на по-големи удари, при които бандата му задига сейфове от офиси и магазини. Макар че професионалният обирджия е 3 пъти осъждан, а първата му присъда за кражба влиза в сила, когато той е едва 19-годишен, той е лежал зад решетките само около 2 г.

Едва през 2010 г. криминалисти започват сериозно да разследват вече прочулата се като “Бандата на Слави” група. По това време Славов и останалите четирима професионални обирджии Петко Профиров, Жельо Желев, Емил Георгиев, Живко Николов и Илко Петков вече имат зад гърба си десетки успешни касоразбивания. Само при един от ударите на групата в офис на компютърна фирма в Ямбол през 2008 г. Славов и двама от аверите му задигат сейф със 180 хил. лева.

Бандата правела удари по няколко пъти в седмицата, дори имало и случаи, в които само за една нощ обирала по 3-4 офиса, сочат данни на полицията. Касоразбивачите действали изключително професионално и не оставяли никакви следи. Винаги предварително проучвали обекта до най-малката подробност.

Групата има реализирани обири в Бургас, Ямбол, Стара Загора, Варна и Пловдив. Членовете й действали в различно съучастие, като основното ядро било от 3-4-ма души. Те били най-опитните, останалите се прикрепяли към тях в различни конфигурации според задачата. Общият брой на бандата наброявал десетина души.

Криминалисти описват Славов като изключително комбинативен, с нужните технически познания и контакти, чрез които да пласира откраднатата стока. Освен това тарторът, макар и млад, бил ненадминат при подготовката за “удар”. Подбирал предимно магазини за компютри и техника, както и фирмени офиси. Дълго време преди да нападнат набелязания обект, Слави и най-приближените му го оглеждали, влизали като клиенти, проучвали обстановката, разположението на СОТ-а и други подробности за успешна акция. Умеели да обезвреждат охранителната техника за
секунди.

В продължение на няколко години касоразбивачите буквално “подпалили” региона, като се целели само в обекти с големи обороти. Разбивали каси със суми между 10 000 и 200 000 лв., по-малките сейфове направо изнасяли, а от компютърните магазини избирали най-скъпите лаптопи. Имали си хора, които ги “чистели”, премахвайки данни, чрез които компютрите могат да бъдат разпознати и проследени.

Когато през 2008 г. е опразнен сейф със 180 000 лв. на компютърна фирма в центъра на Ямбол, бургаските криминалисти вече подозират кой може да стои зад дръзкия обир, но нямат никакви доказателства. В разследването тогава са включени и специални разузнавателни средства, но едва две години по-късно касоразбивачите падат в капана на полицията.

Това се случва, след като петима от хората на Слави задигат сейф с над 700 грама златни бижута от ателие в Приморско. Ударът е оценен по цени на съда за 50 хил. лв., но по оперативни данни цената на златото на черния пазар достига 100 000 лв. Крадците са успели да изкарат златото в Турция, където се продава на високи цени. За да се стигне до ареста и осъждането на Слави и групата му обаче, крадците правят серия от грешки при последните си 3 удара в края на 2010 и началото на 2011 г.

На 5 декември Славов и четиримата му помощници пристигат с две коли “Мерцедес” и “Форд Мондео” край много оборотен супермаркет в Бургас. За секунди изкъртват метална щора и чупят патрона на входната врата на магазина
само с помощта на две отвертки и чук.

Вътре намират две каси, изкъртват ги директно от поставките и се изтеглят с автомобилите към близко сметище. Там Славов разбива касите, вади отвътре оборот от близо 6000 лева и изхвърля сейфовете и документите в тях директно на сметището. По-късно полицията намира счетоводни документи между боклуците, които помагат на обвинението. Само 5 дни след този удар Слави и аверите му отново излизат “на работа”. Този път касоразбивачите паркират “работните автомобили” пред офис на фирма “Булсатком” в бургаския кв. “Славейков”.

Обирджиите носят със себе си само две отвертки, чук и щанга тип кози крак, но с тях успяват за по малко от минута да счупят витринно стъкло, да изкъртят бравата на складово помещение и офис на фирмата и да разбият метален сейф там. За съжаление на обирджиите, час по-рано инкасов автомобил е прибрал големия оборот и те трябва да се задоволят само с намиращите се в касата около 880 лв.

Но големият удар предстои съвсем скоро и още следващата седмица, в дните преди Коледа, Славов започва да оглежда набелязан от него златарски магазин в центъра на Приморско. Така навръх Ивановден в нощта срещу 8 януари босът и четиримата му помощници отново излизат на удар. Този път нещата са планирани доста по-внимателно. Бандата паркира своите автомобили в края на курорта, задигнат е “Фолксваген Пасат”, на който се прекачват крадците и стигат до набелязания обект. Там разбиват решетката и вратата за секунди, но никой не влиза, а групата се оттегля. Целта е да бъде проверено дали няма да се задейства охранителната система.

Едва няколко часа по-късно, около 6 ч сутринта, петимата крадци се връщат, крадената кола е оставена с работещ двигател, а двама от бандата застават на пост. Единият дебне близкия хотел, където компания празнува Ивановден, а другият пази за изненади пред златарския магазин. В това време Славов влетява в магазина и започва с чук да троши витрините със златни накити, а двама от помощниците му събират плячката в бял сезалов чувал. Опитните обирджии успяват да отмъкнат близо 800 грама злато за по-малко от 2 минути, качват се в колата и потеглят с мръсна газ. Няколко преки по-нататък обаче бандитите спират и изоставят колата, като според предварителния план на Славов вътрешността на автомобила е посипана с белина, за да се заличат следите. Час по-късно те отново са в Бургас и вече обмислят алибитата си. Още на следващия ден Славов усеща, че полицаи са по петите им и опитва да продаде 600 грама злато за 20 хил. лева, но не намира човек, готов да даде веднага парите. Все пак в първите 24 часа бандата успява да пласира 200 грама от плячката и си разделя 8000 лева.


Останалата част от отмъкнатия благороден метал и до днес е в неизвестност, смята се, че златото е изнесено и продадено в Турция от Славов. Вероятно това са част от парите, с които босът на касоразбивачите сега се крие в чужбина. Малко след златарския обир полицаи арестуват цялата банда на Слави. Професионалните крадци остават в ареста с месеци, но около година по-късно един по един всички излизат под гаранция. Докато са зад решетките, част от обирджиите се пречупват и правят признания за трите обира, които се оказват решаващи за присъдите, макар че в съда крадците се отказват от думите си.

По време на делото в Бургаския окръжен съд тарторът Славов и аверите му пък правят най-разнообразни опити да опровергаят събраните улики и доказателства. Един от проговорилите крадци си измисля, че страда от “синкопс и колапс”, от която получавал припадъци и нищо не помнел. Заради тази диагноза не помнел, че извършил обирите или че после подробно е признал за тях пред съдия. Друг от проговорилите бандити пък заявява, че се бил съгласил да преразказва чужди думи, защото бил задържан, много нервен, гладен и подведен, че ще му издадат разрешение за оръжие и че ще бъде само свидетел.

Тарторът Славов пък предприема друга тактика - той води в съда свидетел, който заявява, че той е извършил обира на каса в офиса на “Булсатком”. Показанията обаче бързо издишат, след като при разпита става ясно, че лъжливият
свидетел не може да обясни как е изключил алармата.Въпреки оспорвания процес и трите съдебни инстанции категорично признават Слави Славов за виновен като организатор на серията кражби и той е осъден на 15 г. затвор. Другите двама от основните участници в бандата - Петко Профиров и Емил Георгиев, са осъдени съответно на 8 и 6 г. Те вече излежават присъдите си. Един от осъдените на първа инстанция обирджии пък почина при катастрофа и не дочака окончателното решение.

5 години след серията от обири обаче се оказва, че основният организатор и бос на престъпниците - Слави Славов, макар и осъден на 15 г., най-вероятно няма да лежи нито ден зад решетките.